Má nějaký zdravotní vliv v RD umístění elektrorozvaděče v zadveří pod ložnicí v podkroví?

(1/2) > >>

Radek KOVARIK:
V novostavbě RD mám umístěný elektrorozvadě č v zadveří, nad kterým je umíštěna ložnice. Půdorysně se nachazí elektrorozvaďe č asi uprostřed pod ložnicí, tj. v místě konce lůžek. Strop je dřevěný trámový. Má nějaký zdravotní vliv takto umístěný elektrorozvaďe č (380V i 230V) v blízkosti podkrovní ložnice na osoby každodenně spící v této vzdálenosti? Pokud ano, existuje nějaké řešení odstínění negativních zdravotních vlivů? Jaká je zdravotně nezávadná vzdálenost elektrického vedení v RD od lůžka v ložnici?

Petr Doležal:
viz
http://elektrika.cz/diskuse/teorie/members/forumtopic.2006-05-04.6803418922

Radek KOVARIK:
Nejsem prilis velky obornik v oboru elektroinstala ci, ale jak velke silove magneticke pole muze vznikat v elektrorozvade ci? Je vzdalenost cca 2m od elektrorozvade ce jiz zdravotne nezavadna? Zda se mi ze spousta domu musi mit elektrorozvade c pod mistnosti kde se spi...

Radek KOVARIK:
Existuje nejaky vzorecek, dle ktereho by se dalo vypocitat velikost elektromagneti ckeho zareni vzhledem k vzdalenosti od vodice a protekajiciho proudu vodicem? Dalo by se to pak treba porovnat s antenou mobilniho telefonu dle vzdalenosti od mobilniho telefonu?

Miroslav Janča:
U nízkých frekvencí, což je náš případ se sleduje indukovaná proudová hustota (A/ m2). Nejvyšší přípustná hodnota, kterou udává vyhláška ministerstva zdravotnictví 48/ 2000 Sb. je 0,002 A/ m2 pro ostatní osoby, což je váš případ. V příloze 3, uvedené vyhlášky jsou metody jak uvedený proud zjistit, pro laika je to však dost obtížně pochopitelné.
Myslím však, že máte zbytečné obavy. Zatím jsem se nikde nesetkal s tím, že by byly prokázány netepelné účinky elektromagneti ckého pole. Nejvíce byly prokázány tepelné účinky elektromagneti ckého pole. Ty jsou však na až mikrovlnných kmitočtech.
Ani tam však dosud nebyly prokázány žádné genetické ani karcinogenní účinky.
Vždyť si srovnejte vaši přítomnost v blízkosti podružného rozvaděče nn s přítomností obsluhy na velíně v rozvodně vvn.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana