Zkusíte rekonstruovat tento smrtelný úraz v bazénu?
Štefan Beláň:
Řekl bych, že k smrtelnému úrazu by došlo pouze při doteku, a to jednou rukou vlákna rozbité žárovky (živá část), a druhou rukou uzemněného zábradlí.
Jinak mne nenapadá, jak by mohlo dojít k průchodu proudu přes tělo postiženého tak, aby došlo k usmrcení.
Vilém Gracias:
Mne zarazily tyto body:
- "přenosnou svítilnu, kterou shodil do vody", zde není podstatné zda byla přenosná, či nikoliv, ale jakým napětím byla napájena
- to, že spadla do vody, není ten správný důvod jeho úmrtí, jak zde bylo řečeno autor měl uvést, že svítilně nebyl předřazen proudový chránič
- "Provizorně nainstalovaná svítilna", opět je zcela lhostejné, zda byla provizorně, či profesionálně, pokud se měla rozbít, situaci by zachránil proudový chránič
- "hranou kolem celého bazénu stále probíjel proud", jak se pozná uprostřed bazénu probíjející proud?
- "syna přehodila", tak takový scénář bych chtěl opravdu vidět.
Apropo, má tato žena svědka, který ji v okamžik tohoto neštěstí viděl v tom bazénu?
Petr Šikula:
Hm pokud by se držel kovového zábradlí, proud půjde cestou nejmenšího odporu přes zábradlí do země...proč by si proud razil mnohem složitější cestu?
Miloslav Janoušek:
Baba jedna, zbavila se nepohodlného manžela.
Pavel Ryšavý:
Janoušek: Trochu bych brzdil s vynášením rozsudku
pokud to byl bazén podobné konstrukce jako mám já, tak bych si to představit dovedl. Pokusím se popsat.
Bazén je kruhový nosné boční stěny jsou z profilovaného ocelového plechu, který má na horní i spodní okraj vsazený do plastové obruče. Vnitřek bazénu je z pogumované tkaniny a celý bazén je položen na geotextílii a plastové fólii tloušťky cca 1 mm, která přesahuje profil bazénu o cca 100 mm.(ochrana před poškozením ostrými kamínky a tak
Čili celý bazén je více-méně odizolován od okolí, a přivedu-li na ocelovou boční stěnu napětí je osoba uvnitř, i vně bazénu v relativním bezpečí, dokud si na stěnu nesáhne a nestojí zároveň na pocákané trávě mimo bazén.
Nejjednodušší způsob jak se z bazénu v tomto případě dostat je asi to co předvedla výše uvedená žena, a nebo použít plastové schůdky a snažit se neztratit rovnováhu a neupadnout na stěnu bazénu. (Jsou dost vratké)
Je ale pravdou, že proudový chránič by vypnul po prvním doteku zesnulého, a nemusel by se tam půl hodiny (nebo jak dlouho) klepat
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana