Kolik zářivkových světel umístnit v učebně?
Roland Kusebauch:
Mám navrhnout pro školící a předváděcí centrum firmy osvětlení učebny pomocí zářivkových 2-trubicových a 3-trubicových těles,
které zbyly při rekonstrukci budovy, zhruba ve čtyřech okruzích.
Nevěděl by někdo, jak a kolik těles rozmístit po místnosti, aby osvětlení bylo v nějaké normě a smysluplné?
Existuje nějaký vzorec? Rozměry místnosti jsou 11,4×9,5×2,9 m.
#117#
anonym:
Držte se projektu, který vám přesně určí kolik luxů osvětlení má pro danou místnost splńovat. Měření potom provede buď hygiena a nebo revizní technik, který má k tomuto měření patřičné oprávnění (zle) (zle)
František Šohajda:
Jsou normy/ČSN-EN/ kde máte všechno co potřebujete napsáno...v normě je napsáno jaká svítivost je potřeba pro ten či onen konkretní sál, třídu a pod.....a z toho se vychází při návrhu
osvětlení....t ady vám nikdo neřekne konkretní počet svítidel.....
Radek Červený:
V takových případech je osvědčené nechat vypracovat výpočet osvětlení. Na toto existují speciální výpočtové programy a jistě seženete projektanta, který vám toto udělá. Pokud již svítidla máte, musí je ve výpočtu zohlednit dle optiky konkrétního typu svítidla. Na základě tohoto výpočtu teprve zjistíte, kolik svítidel a jakých budete potřebovat, abyjste dosáhl hodnot požadovaných ČSN a hygienou.
Pravděpodobně to bude něco stát, ale věřte mi, že žádný výpočet ještě nestál tolik, jako předělání zakázky ;)
Lukáš Rotrekl:
Jen doplním kolegy, protože tato informace se (alespoň podle mě) špatně vyhledává, tak osvětlení vnitřních pracovních prostorů se navrhuje podle ČSN EN 12 464-1.
PS. Snad jste nečekal, že vám toto někdo sdělí zadarmo?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana