Jiří Hyliš
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« kdy: 30.08.2009, 08:45 » |
|
...,
mám dotaz ohledně zapojení podružného elektroměru dvojsazbového , který má přepínat mezi vysokým a nízkým tarifem. V domě je nainstalován el.kotel který ovládá nula modrá 1,5 a stykač na bojler který spíná nula zž 1,5. Kam mám tedy připojit nulu na přepínání V a N tarifu? Druhý ovládací mám z L1. Elektroměr je staré černé provedení, venku je nový digitální.
#117#
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
|
« Odpověď #1 kdy: 30.08.2009, 14:48 » |
|
Ovládací vodič N pro kotel se v podružném rozvaděči rozdělí a připojí na cívku relé, které se musí do tohoto rozvaděče doplnit. Cívka relé musí být zapojena na stejnou fázi jako ovládací fáze relátek v kotli ( při nedodržení tohoto pravidla si pěkně vyděláte). Ovládací N určenou pro přepínání tarifu elektroměru, pak přerušíte přes rozpínací kontakt nově instalovaného relé.
UPOZORNĚNÍ: jelikož jste zřejmě laik, pozvěte si prosím odborníka, jinak naděláte více škody než užitku. Jestliže jste odborník, pak tomu zřejmě nerozumíte a pozvánka odborníka stále platí.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
|
|
|
Lubomír Jindra
Revizní technik E2B
|
|
« Odpověď #5 kdy: 30.08.2009, 22:25 » |
|
pane Horský, nerozumím ale , ,Ovládací N určenou pro přepínání tarifu elektroměru, pak přerušíte přes rozpínací kontakt nově instalovaného relé,, můžete toto upřesnit? Z hlediska budoucích zásahů a oprav do elektroinstala ce jednoznačně doporučuji instalovat do rozvaděče relé ovládené HDO s více kontakty, takže problém se sfázováním nemůže nastat. Pak spínací kontakty budou ovládat stykače spotřebičů (nebo stykač v kotli) a rozpínací tarif onoho podružného elektroměru. Důležité je, aby každý kontakt měl jen jednu funkci.
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský
Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
|
« Odpověď #6 kdy: 30.08.2009, 22:30 » |
|
Na stránkách vašeho distributora najdete připojovací podmínky. Ty musíte dodržet, včetně dalších povinností, které s tím souvisí. Pokud jim nerozumíte, obraťte se na člověka s patřičnou kvalifikací. Není to práce pro laiky, to mi věřte.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
IM
|
|
« Odpověď #7 kdy: 30.08.2009, 23:01 » |
|
Pokud máte samostatný povel HDO pro kotel a samostatný pro bojler musíte je sdružit přes 2 oddělovací relé a dodržet stejnou ovládací fázi. Nejprve je třeba si nakreslit a vyjasnit schéma. Jinak souhlas s předchozím. Chce to odborníka zkušeného v této problematice.
|
|
|
|
|
|
Milan Karvánek
ČESKÝ ELEKTRIKÁŘ
RT E2A
|
|
« Odpověď #10 kdy: 31.08.2009, 22:26 » |
|
Tak se mi to podařilo zapojit, a vše funguje tak jak má a to hlavně díky vyčerpávající odpovědi Lubomíra Jindry, čímž vám . Jsem z oboru, ale se zapojením podružného dvousazb.el. jsem se prostě zatím nesetkal, tak co je špatného na tom se zeptat? Vždy sem se snažil odvézt dobrou práci a to si vyžaduje se neustále ptát!Tak ted už to vím a příště budu také lidi kteří něco neznají důrazně upozorňovat a posílat chytře k odborníkům jako někteří. Takže si dovolím takové malé shrnutí: - bezva otázka zodpovězena a vyřešena - ptát se je správné, jen se nám to zde trošku plete a míchá do diskusí zadávají otázky kromě kolegů elektrikářů také kutilové, všeználci melucháři a vyčuránci, právě pro jednoznačné odlišení "kdo je kdo" slouží exkluzívní registrace do klubu Elektrika.CZ - Cluster. Pokud totíž narazím na dotaz člena Cluseru, je to pro mě jasný signál "kolega žádá o radu" (i když se třeba zrovna nevyjádřil 2x přesně nebo se ptá na dávno známou věc), ale přecijenom je to kolega a tak se potom k tomu dotazu zachovám kolegiálně. Myslím, že to platí i u většiny dlouhodobě se zde vyskytujících kolegů.
|
|
|
|