Je možné jednopólový vypínač zapojit jako vypínač číslo 6?

<< < (3/4) > >>

Petr Doležal:
Pane Táborský, já zase nevím. Vy vlastně propojíte všechny výstupy ze všech spínačů. A co dál ?  :-\
Jistá možnost při jištění pískovými, trubičkovými pojistkami (aby diody neshořely, nebo je předimenzovat) by byla nasadit na přívodní vedení diodový můstek a vypínače se žárovkami mezi sebou patřičně propojit s použitím diod ve funkci výhybek. Ale stejně budete muset příslušnou žárovku či žárovky  zhasnout tím spínačem, kterým jste ji rozsvítil.

Jinak je možné, že jste myslel podobně jak asi pan Kubíček, že žárovky se mají ovládat takto:
1. žárovka bez podmínky
2. žárovku lze rozsvítit jen když 1. svítí
3. žárovku lze rozsvítit jen když 2. svítí, a tím pádem i 1.
To ovšem s principem spínačů č.6 a 7 nemá nic společného

P.S Hrabal: Přesně takto jsem myslel, ale to původní nám vysvětlí jen pan Kubíček

Aleš Hrabal:
No napadá mne jediná věc,zapojit všechny tři tlačítka do série a za každým tlačítkem udělat odbočení k žárovce. :)   :D

Radomir Kubíček:
Pro rozsvícení všech žárovek je zapojení do série s tlačítkem mezi žárovkama. Svícení jedné žárovky je překlenutí tlačítkem 2 ks žárovek z jedné strany, svícení druhé žárovky  překlenutí  2 ks žárovek tlačítkem z druhé strany. :D

Petr Doležal:
Šéma je šéma. Nebylo by ?

Kamil Táborský:
Citace: Radomir Kubíček  14.08.2009, 16:56

Na učilišti jsme dostali požadavek zapojit pomocí 3 obyčejných tlačítek zapojit 3 žárovky. prvním tlačítkem se má rozsvítit  jedna žárovka, druhým tlačítkem druhá žárovka a třetím tlačítkem  všechny tři žárovky. Teď můžete přemýšlet o zapojeních a není k tomu třeba žádných 6, nebo 7.

Moje reakce na tuhle otázku je tato:

Citace: Kamil Táborský  14.08.2009, 17:54

Použiji 3 světla a 3 jednopolové vypínače.
Proklemuji výstupní svorky prvního a druhého vypínače a výstupní svorky druhého a třetího vypínače.  ;)

Pan Kubíček nepsal,že se má jedním tlačítkem zapnout a druhým vypnout,ale VYP a ZAP tím stejným tlačítkem. Reagoval jsem na jeho položenou otázku a napsal jsem správnou odpověd. To je vše,nic víc a nic mín.
Na učnáku se zkoušejí různé zapojení jen pro přemýšlení a fantazií.
Tohle zapojení však nemá v praxi své uplatnění.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana