Je možné jednopólový vypínač zapojit jako vypínač číslo 6?

(1/4) > >>

Andrej111:
Nie som elektrikár silnoprúdových zariadení ale istého času sme mali prax na takejto dielni, kde som videl zaujímavú vec. Bolo tam tablo, na ktorom boli inštalačné krabice, svietidlá a vypínače. Vtedy sme skúšali zapájať rôzne, napr. vypínač číslo 6 a pod. Ja už si presne nespomínam, aký tam bol vypínač, ale vyplýva mi z toho, že napr. z jednopólového vypínača môžem spraviť zapojenie vypínača č.7, 6 a pod. Prepájali sme to cez krabice.

Je to naozaj možné alebo je to hlúposť? Vtedy som sa tomu vôbec nevenoval, no teraz ma to zaujíma.

Otázka teda znie: je možné použiť jednopólový vypínač napr. na zapojenie vypínača č.6?

#112#

Petr Doležal:
Nelze, vypínač č.1 je "hloupý",  má jen jeden kontakt se dvěmi svorkami, takže jenom spíná, ale nepřepíná.
Možná si to pletete s opačným řešením, kdy se dá č.6 zapojit jako č.1. Pokud přivedete k takovému vypínači navíc příslušný vodič, můžete odstranit poblikávání nežárovkových zdrojů, viz příspěvky kolegy Hasaly.

František Šohajda:
Laicky jak píše kolega Doležal lze udělat z vyššího čísla nižší,naopak nelze !
Z č. 7 uděláte jak č. 6, tak i č.1.....

Andrej111:
Citace: František Šohajda  13.08.2009, 10:08

Áno! Napadlo ma to až neskôr, že by sa to dalo riešiť takto :). Ďakujem za odpoved aj vám aj pánovi Doležalovi.

Ešte mám ale jednu otázku. Kedysi som potreboval kúpiť vypínač č. 6, a predavačka mi povedala, že majú iba na zvonček. Ale že by to bolo treba nejako prepojiť, inak by to zhorelo. Viete aj o tomto niečo?

Vladimír Radimák:
Citace: František Šohajda  13.08.2009, 10:08

A ukážete mi jak udělat ze sedmičky vyp.č.5?  :D  Ne dělám si srandu. o:-)

Je to tak jak je psáno...z vyp.č.7 lze udělat č.6 i č.1

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana