Nechtěl jsem vyvíjet novou ochranu ani nějaký hybrid, jen jsem se snažil vzniklý stav (když majitel rezolutně zamítl dodatečné zřízení uzemnění) alespoň částečně zlepšit.
Ale tady nejde o nějakou novou ochranu nebo hybrid. Ochranné uzemnění
je jen jedním z opatření pro zajištění Ochrany při poruše (před dotykem neživých částí)....když majitel rezolutně zamítl dodatečné zřízení uzemnění
Je to věc každého, ale v takovém případě bych asi já rezolutně odešel.
Když je někdo takový chytrolín nebo škudlil, že nepotřebuje buď projekt vůbec a nebo si jej nechá načmárat od dalšího chytrolína špatně, tak ať si to teď užije.
A nebo se můžete pokusit nepřítomnost uzemnění zdůvodnit pomocí čl.411.4.1 v ČSN 33 2000-4-41 ed.2. Ale to znamená měření a výpočty navíc a tudíž i vyšší cenu za revizi.
Jestli jde opravdu o škudlila,tak bych se obával potíží s úhradou a tak mi opět vychází jako nejlepší varianta : Kdo uteče, vyhraje.
S těmi základovými zemniči je problém. Stavaře to nezajímá, elektrodozor na stavbě je spíše vzácnost a přítomnost elektrikáře, když se dělají základy spíš vzácnost. Jaké jsou Vaše zkušenosti?
Prakticky stejné, i když se mi zdá, že se situace postupně lepší.
Zvlášť když je dodavatel v časové tísni pod horzbou penále, tak jde vykopat rýha pro uzemnění okolo domku včetně položení pásků a zasypání i za 1 den.
A pak už se mu dlouho nestane, aby na vhodné uzemnění nepomyslel včas.