Bude stačit současný kabel pro navýšení z 1x16A na 1x25A?
Pavel herajn:
Po rekonstrukci el. v bytě ještě řeším navýšení přívodu. PRE už mi poslala složenku na 1800 kč. Drát z chodby do bytového rozvaděče je 2x hliník 10mm2. Dále jsem si všiml, že hlavní jistič není starý černý, ale předchozím majitelům zřejmě vyhořel, je vyměněn za moderní jistič, bohužel pouze 16A. Předpokládám tedy, že je vše "předrátováno" u elektroměru podle současných požadavků. Z toho mi vychází, že by fyzicky pouze stačilo vyměnit 16A jistič za 25A.
Bude PRE stačit současný hliníkový drát 10mm2?
Jaké další náklady s tím budou?
Ještě bych rád řekl, že bych opravdu nerad měnil stávající kabel za nový. Je sice v husím krku, ale je to poměrně daleko, cca 15m a v bytovém rozvaděči taky není k tomu nijak valný přístup.
#112#
Kamil Táborský:
Navýšení o 1 Ampér je za 200kč. 25-16 je 9A,tedy 9krát200 je1800kč, to souhlasí.
Jestliže máte od elektroměru k bytové rozvodnici kabel s AL 10mm2, neměl by mít distributor námitky.
Jste li elektrikář,zavolejte na PRE,že potřebujete povolení k rozplombování hlavního jističe a rovnou si domluvte termín opětovného zaplombování. Vyměnte ho za nový 25A jistič a čekejte na příjezd montéra. ;)
Radek Kroutil:
Citace: Kamil Táborský 12.08.2009, 19:06
Jestliže máte od elektroměru k bytové rozvodnici kabel s AL 10mm2, neměl by mít distributor námitky.
Jste li elektrikář,zavolejte na PRE,že potřebujete povolení k rozplombování hlavního jističe a rovnou si domluvte termín opětovného zaplombování. Vyměnte ho za nový 25A jistič a čekejte na příjezd montéra. ;)
A co třeba revize? Změnou jištění předěláváte rozvaděč, tudíž Al PEN min 16mm (norm)
A jen tak mimochodem, pražská PRE nefunguje na zatelefonování jako např. ČEZ či EON. Toto může dělat pouze jejich prověřená firma :-[
Kamil Táborský:
(doh) Omlouvám se,revize je samozdřejmě nutná,jelikož se jedná o navýšení jističe před elektroměrem. Měsíční poplatek za příkon by ale měl být stále stejný. (alespon tak to platí u Eonu,že pokud máte např jistič před elektroměrem 16A,tak platíte jakoby jste měl 25A)
PRE si klade tvrdé podmínky na připojení narozdíl od konkurence,ale vše by jste měl najít na jejich stránkách a pokud jste již zaplatil zmíněnou částku za navýšení,tak by jste už měl být seznámen s jejich podmíkami o připojení...
Miroš Jan:
Ještě bych rád řekl, že bych opravdu nerad měnil stávající kabel za nový. Je sice v husím krku, ale je to poměrně daleko, cca 15m a v bytovém rozvaděči taky není k tomu nijak valný přístup.
No tak já bych vám tu revizi elektro na ten byt neudělal. 10 mm2 Al na přívodu je dle mne nedostačující. >:(
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana