Splňuje podle vás tento případ podmínky sdruženého obvodu?

(1/6) > >>

Petr Sapík:
Vím, že už tu byly několikrát probírané sdružené obvody ale já mám trochu jiný případ.
V bytovém domě který má měření odběru jen jedno pro všechny byty, je v patrových rozvaděčích provedeno jejich napájení kabely 5C které jsou jištěny buď  třemi jednofázovými jističi nebo jedním třífázovým.
Jednotlivé bytové rozvodnice jsou jednofázové. Klemování modrého a zeleno/žlutého je buď kdesi v podhledu a není možné to najít nebo přímo v bytové rozvodnici. Každý byt je jinak velký a jinak vybavený.
Splňuje podle vás tento případ podmínky sdruženého obvodu? Děkuju za reakce.

Milan Karvánek:
Tak to jsem to teda vůbec nepochopil.To chce nějak lepší vysvětlit.
Prozatím skusím definovat sdružený obvod: pokud mám vícežilový kabel, který je v rozvaděči připojený za jistič resp. jističe a na konci tohoto kabelu není připojen 3fázový spotřebič ale třeba 3 spotřebiče jednofázové, to je sdružený obvod. Takový kabel musí být na svém začátku jištěn buď 3fázovým jističem, nebo 3 jednofázovými jističi s 3fázovým vypínačem.

Štefan Beláň:
Také tomu moc nerozumím, co popisujete.
Z toho co jsem pochopil, není v instalaci žádný sdružený obvod.

1) První 3F obvod je jistič před elektroměrem a za tímto jističem je (předpokládám) hlavní domovní vedení, kterým jsou napojené podružné patrové rozvaděče.

2) Z těchto patrových rozvaděčů jsou napojené 1F přívody do bytů. Podle toho co popisujete, se jedná o síť TN-C.

Buď se jedná o sdružený obvod, a pak za jističem (a) již není žádné další jištění, a nebo se jedná o třífázový obvod ev. vedení.

Petr Sapík:
Omlouvám se a pokusím se to vysvětlit ještě jednou.
Elektroměr je umístěn na celou budovu v suterénu. Z něj vede páteřní 3f. rozvod  po budově, který je ukončen patrovými rozvaděči. A právě odsud je napájení jednotlivých bytů v daném patře provedeno kabelem 5c. Takže jeden kabel napájí tři bytové PL-ky. Na straně patrového rozvaděče je jištěn buď třífázovým jističem nebo třemi jednofázovými. V bytě to je pak jednofázový jistič. To znamená, že spotřebič je v tomto případě bytová rozvodnice. Jištění, průřez i impedance vyhovují. Jde mi jen o to, zdali je tohle provedení vůbec možné.  (poklona) .

Štefan Beláň:
Tak tohle je zásadní porušení norem a nemá to nic společného se sdruženým obvodem. Nemůžete používat jeden obvod (sdružený obvod) pro více odběratelů jako napájecí vedení podružných rozvodnic. Pro každou bytovou rozvodnici musí být samostatný kabel (obvod),  s plným počtem pracovních i ochranných vodičů.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana