Jak je to s bleskem, je opravdu hromosvod ochrana?

<< < (2/8) > >>

Ladislav Koštejn:
Souhlasím s kolegou Šohajdou.
To Jirka Š.:Ano při bouřce většinou prší takže jsou mokré i budovy, ale k tomu stromu mám poznámku -hustý vysoký smrk má mokrou korunu, ale kmen je suchý takže pod stromem je sucho a kmen je izolant (pokud nejsou větve až na zem)
Jak napsal kolega Šohajda je to "šarlatánství" a někdy uhodí i bez deště!?

Citace: František Šohajda  16.07.2009, 11:39

Ono když studujete teorii kolem bleskového výboje, tak je to i kousek
malého "šarlatánství"...
Z poslední praxe bouřkového výboje vidím, že to bude pravda....je to asi 3 týdny co udeřil do stromu "blesk" a ten strom je mezi vyššími objekty jak je ten strom...objekt y jsou uzemněny s velmi malým odporem cca 1-3 ohmy.Přesto že byl strom menší jak tyto okolní budovy tak do něho udeřil blesk "podle očitého svědka"...prostor mezi budovami je asi 20 m .....na stromě je patrný svod po blesku -to je skutečnost!........více asi nezjistíme!...
Je to proti všem učením a teoriím! ;)

Více nám možná řekne kolega Hájek

P.S.Jak to, že se už neozval?

Fuk Tomáš:
Citace: František Šohajda  16.07.2009, 11:39

je to asi 3 týdny co udeřil do stromu "blesk" a ten strom je mezi vyššími objekty jak je ten strom...objekt y jsou uzemněny s velmi malým odporem cca 1-3 ohmy.Přesto že byl strom menší jak tyto okolní budovy tak do něho udeřil blesk "podle očitého svědka"...prostor mezi budovami je asi 20 m .....na stromě je patrný svod po blesku -to je skutečnost!........více asi nezjistíme!...

Je to proti všem učením a teoriím! ;)

Když si zjistíte, jak silný byl bleskový proud (podle toho co píšete to nebyl blesk, ale bleštíček, takové prsknutí - strom zůstal na místě a celý),  k tomu přiřadíte příslušný poloměr bleskové koule, a situaci si namalujete, včetně hromosvodů na přilehlých objektech, tak nejspíš zjistíte, že vrcholek stromu byl v nechráněné zóně.

Co je na tom proti všem učením a teoriím?

Radim Strycharski:
Řekl bych, že strom je lepší hromosvod než cokoli jiného proto, že je prošpikován smůlou od shora až ke kořenům. Ta průchodem proudu exploduje a roztrhne dřevo.

Jirka Š.:
Kmen je lepší izolant než koruna, s tím souhlasím. Nepodceňoval bych velkou plochu koruny listnatého stromu. Něco mi říká, že to blesk trochu přitahuje, zvlášť je-li mokrá.

Ladislav Koštejn:
Takto rožštípananý smrk jsem viděl za mlada, vypadalo to jako "pugét z fošen",  ale přičítal jsem to vyvinutí páry průchodem proudu s trhacím účinkem. Tu páru jsem přičítal vlkosti dřeva.
Možné je ,že to byla ta pryskyřice ,  ale nejsem si jist jak je dobrý vodič, ve vysušeném stavu se tuším dříve používala na izolaci.
Blesk je nevypočítateln ý práskalo to dříve do kostelů, hradních věží, stodol,rozhleden a pod. a ve středověku hromosvod nebyl a stavby byly většinou dřevěné.
Chtělo by to statistické srovnání (asi by to byla vysoká matika - hustota osídlení, změna rázu krajiny, použité materiály, klimatická období).

To Jirka Š.: možná máte pravdu Divišův hromosvod korunu stromu připomínal.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana