Jak je to s bleskem, je opravdu hromosvod ochrana?
Jan Hájek:
Citace: Miroslav Macek 17.07.2009, 08:50
Velmi bych se přimlouval za to, aby ony oblíbené oddálené jímače zde již nebyly používány.
K oddáleným/podepřeným hromosvodům
Byly tady před Vámi, budou zřejmě i po vás.
Raději se řídím zkušenosti cca 1000 odborníků, než osobními pocity jednotlivce.
Ale k Vašemu příspěvku.
Fotografie cesty bleskového proudu po zásahu stromu hezky potvrzuje závěr, který jsme s Daliborem a arboristou Milanem Řezníčkem při zpracovávání návrhu ochrany stromů vycítili.
Jestli má ochrana dávat stromu největší šanci na přežití, musí být hromosvod řešen izolovaně, např vodiči HVI. A nerezovými zemniči za okapovou linií koruny stromu.
Hromosvod na stromě stylem ČSN 34 1390 nezabrání toku části bleskového proudu stromem a některé druhy stromů uhynou.
Opravdu fatální chybou by však bylo, pokud by projekt nedozoroval certifikovaný arborista a spolu s projektantem hromosvodu, nezvolili pracovní postup a materiály, které nebudou likvidační pro strom.
Jak jsem výše uvedl postup již máme zpracovaný, ale nestíháme ho sepsat a vydat.
Citace: Ladislav Koštejn 16.07.2009, 22:02
To kolega Hájek:
Já jsem myslel ,že jste třeba na dovče Sorry(omluva) 8) :D ;) (dance)
V pohodě ;), v podstatě ještě jsem.
Miroslav Macek:
Citace: Jan Hájek 18.07.2009, 21:38
...
Jestli má ochrana dávat stromu největší šanci na přežití, musí být hromosvod řešen izolovaně, např vodiči HVI. A nerezovými zemniči za okapovou linií koruny stromu.
...
Opravdu fatální chybou by však bylo, pokud by projekt nedozoroval certifikovaný arborista a spolu s projektantem hromosvodu, nezvolili pracovní postup a materiály, které nebudou likvidační pro strom.
Jak jsem výše uvedl postup již máme zpracovaný, ale nestíháme ho sepsat a vydat.
...
Tady máte pár praktických příkladů, ať víte, jak se to má dělat
Miroslav Macek:
Citace: Miroslav Macek 19.07.2009, 10:33
Tady máte pár praktických příkladů, ať víte, jak se to má dělat
a ještě
Ivan Menhard:
Kolegové, taky se připojím zejména k příkadu pana Šohajdy o blesku do stromu mezi domy.
Jestli strom zůstal stát, pak to byl opravdu jen takový "blestíček" a možná, že jeho část trefila i okolní domy. Ale domy jsou, jak bylo napsáno, řádně uzemněné a hromosvod na nich je zřejmě také v pořádku, tak ani není poznat, že k nějakému zásahu do těch domů došlo. Takže někteří nezpochybňujte teorie, vždyť i tento příklad je v podstatě potvrzuje.
XL:
Citace: Jan Hájek 18.07.2009, 21:38
.........Jestl i má ochrana dávat stromu největší šanci na přežití, musí být hromosvod řešen izolovaně, např vodiči HVI. .......
A co když strom povyroste, dá se HVI vodič naspojkovat (a jak) ? Nebo když se chce zvýšit stávající anténní stožár (přidání dalších antén) a HVI se už nedostává. Je to přece jen drahý špás....
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana