Jak je to s bleskem, je opravdu hromosvod ochrana?

<< < (7/8) > >>

Jan Hájek:
Citace: Miroslav Macek  17.07.2009, 08:50

Velmi bych se přimlouval za to, aby ony oblíbené oddálené jímače zde již nebyly používány.

K oddáleným/podepřeným  hromosvodům
Byly tady před Vámi, budou zřejmě i po vás.
Raději se řídím zkušenosti cca 1000 odborníků, než osobními  pocity jednotlivce.

Ale k Vašemu příspěvku.
Fotografie cesty bleskového proudu po zásahu stromu hezky potvrzuje závěr, který jsme s Daliborem a arboristou Milanem Řezníčkem při zpracovávání návrhu ochrany stromů vycítili.

Jestli má ochrana dávat stromu největší šanci na přežití, musí být hromosvod řešen izolovaně, např vodiči  HVI. A nerezovými zemniči za okapovou linií koruny stromu.

Hromosvod na stromě stylem ČSN 34 1390 nezabrání toku části bleskového proudu stromem  a některé druhy stromů uhynou.

Opravdu fatální chybou by však bylo, pokud by projekt nedozoroval certifikovaný arborista a spolu s projektantem hromosvodu, nezvolili pracovní postup a materiály, které nebudou likvidační pro strom.

Jak jsem výše uvedl postup již máme zpracovaný, ale nestíháme ho sepsat a vydat.

Citace: Ladislav Koštejn  16.07.2009, 22:02

To kolega Hájek:
Já jsem myslel ,že jste třeba na dovče Sorry(omluva) 8) :D ;) (dance)

V pohodě  ;),  v podstatě ještě jsem.

Miroslav Macek:
Citace: Jan Hájek  18.07.2009, 21:38

...
Jestli má ochrana dávat stromu největší šanci na přežití, musí být hromosvod řešen izolovaně, např vodiči  HVI. A nerezovými zemniči za okapovou linií koruny stromu.
...
Opravdu fatální chybou by však bylo, pokud by projekt nedozoroval certifikovaný arborista a spolu s projektantem hromosvodu, nezvolili pracovní postup a materiály, které nebudou likvidační pro strom.

Jak jsem výše uvedl postup již máme zpracovaný, ale nestíháme ho sepsat a vydat.
...

Tady máte pár praktických příkladů, ať víte, jak se to má dělat

Miroslav Macek:
Citace: Miroslav Macek  19.07.2009, 10:33

Tady máte pár praktických příkladů, ať víte, jak se to má dělat

a ještě

Ivan Menhard:
Kolegové, taky se připojím zejména k příkadu pana Šohajdy o blesku do stromu mezi domy.
Jestli strom zůstal stát, pak to byl opravdu jen takový "blestíček" a možná, že jeho část trefila i okolní domy. Ale domy jsou, jak bylo napsáno, řádně uzemněné a hromosvod na nich je zřejmě také v pořádku, tak ani není poznat, že k nějakému zásahu do těch domů došlo. Takže někteří nezpochybňujte teorie, vždyť i tento příklad je v podstatě potvrzuje.

XL:
Citace: Jan Hájek  18.07.2009, 21:38

.........Jestl i má ochrana dávat stromu největší šanci na přežití, musí být hromosvod řešen izolovaně, např vodiči  HVI.  .......

A co když strom povyroste, dá se HVI vodič naspojkovat (a jak) ? Nebo když se chce zvýšit stávající anténní stožár (přidání dalších antén) a HVI se už nedostává. Je to přece jen drahý špás....

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana