Mohou ještě elektrikáři-zaměstnanci měnit šňůrové vidlice a zásuvky ?

(1/2) > >>

Kamil Novák:
V souvislosti s tímto dotazem jsem k "výzkumným" účelům zakoupil několik šňůrových vidlic a zásuvek.
U této vidlice a u této zásuvky byl přibalen papírek s pokyny - viz obrázek.

Kdyby se tento návod měl vzít doslova, tak je připojování zakázáno nejen laikům (což nemůže být na závadu),  ale i elektikářům-zaměstnancům, kteří žádné oprávnění nepotřebují.  (ssur)

#116#

Lubomír Jindra:
Uf, ještě že jsem živnostník, ale jestli bude tohle přikládat Kanlux také k žárovkám...  ;D

Zdá se že slůvko "oprávnění" je použito ve všech jazykových mutacích, překladatel prostě přeložil netuše, že u nás v ČR v oblasti elektro má na slůvko "oprávnění" patent ITI.

Miroslav Minařík:
Zaměstnanec je pověřen zaměstnavatele m. Zaměstnavatel má být oprávněn rozdělovat práci svým zaměstnancům dle jejich kvalifikace.

Jak si to může ověřit spotřebitel na místě montáže netuším.

Kamil Táborský:
Pracoval jsem jako elektrikář na výstavišti (zapojování světel a zásuvek ke stánkům dle projektu).
 Jsou to provizorní elektroinstala ce,které jsou v provozu pouze po dobu výstavy. Poté se veškerá elekroinstalac e opět zdemontuje.
Z 95% se používají prodlužky z licnových vodičů. Je tedy nutné upravovat délku prodlužovacích přívodů dle potřeby a tudíž montování vidlic a zásuvek je pro takového elektrikáře denní rutinou,bez které by neudělal prakticky nic.

Martin Lysý:
Trendem se stala doporučení - nevyrábět si na míru prodlužováky, ale koupit si již zhotovené z výroby (zalité a nerozebírateln é). Pomineme-li ekonomickou stránku věci, tak často jsou lepší ''po domácku vyráběné prodlužky'' (dance),  ovšem jakostně provedené- průřez min. 1 mm2 při max. povolené délce a proudovém zatížení. Samozřejmností musí být správné ukončení vodičů a zapojení. Setkal jsem se totiž s novými prodlužováky z výroby s řadou certifikátů (norm),  ale při kontrole vykazovaly velký odpor. Rozřezal jsem koncovky a hned na pohled šlo vidět, že jsou provozu neschopné.  Co potom zbývá než opatřit kabel novými vyměnitelnými koncovkami ( prodlužováky ze stánku tržnice rovnou rozštípat a vyhodit i s kabelem - (zle)dvouvodičový s izolací nevhodnou pro 230V a vodiči o průřezu 0,35 mm2 ).

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana