|
Petr Mužík
|
|
« Odpověď #1 kdy: 10.07.2009, 21:41 » |
|
...tento problém jsem řešil s kolegou Hájkem na školení v Brně a jednoznačně řekl: "Připojit", i na poplastované žlaby - oplechování .... ostatně určitě se tu ukáže
|
Revizní technik E2A,E2B - Jihomoravský kraj - Břeclavsko tel.: +420605/473004 email: petr.muzik@atlas.cz
|
|
|
Martin Ištok
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« Odpověď #2 kdy: 11.07.2009, 08:13 » |
|
Poplastované časti pripojte na bleskozvod klasickou svorkou (rínovou ) bez poškodenia plastovej vrstvy. V takomto prípade sa plastová vrstva napovažuje za izoláciu.
|
M.I
|
|
|
|
|
Fuk Tomáš
|
|
« Odpověď #4 kdy: 13.07.2009, 00:21 » |
|
Pokud by připojení na jímací soustavu nezpůsobilo komplikace (např. přiblížení) tak připojit na ní. V případě bleskového proudu nehraje poplastování roli. Pro ochranu před dotyk. napětím by to chtělo spojit vodivě.
Což mi připomíná hromosvod, který jsem nedávno viděl na jednom starém dřevěném kostelíku v Norsku. Přikládám fota dvou zajímavých detailů: 1) skrytý svod vnitřkem okapové roury. 2) měděné okapy důsledně připojeny na zemnič.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
MartinNR
|
|
« Odpověď #5 kdy: 21.07.2009, 12:28 » |
|
Což mi připomíná hromosvod, který jsem nedávno viděl na jednom starém dřevěném kostelíku v Norsku. Přikládám fota dvou zajímavých detailů: 1) skrytý svod vnitřkem okapové roury. 2) měděné okapy důsledně připojeny na zemnič.
No ten hromozvod nič moc ale by som chcel vidiet ako tam vykope niekto dostatočnú hĺbku alebo dĺžku na požadovaný odpor. Na skalnatom a kamenistom poraste. Pracoval som v nórsku a viem že tam urobiť vykop alebo jamu je niekedy neriešiťelný problém. Ale Nori nemajú s ničím problém ako som mal možnosť vidieť. U nás je všetko komplikovanejš ie
|
|
|
|
|
Fuk Tomáš
|
|
« Odpověď #7 kdy: 22.07.2009, 23:03 » |
|
No ten hromozvod nič moc...
Taky je min. 50 let starý a nepochybně bude v rámci restaurátorský ch prací inovován. Co bych mu vytknul hlavně, je vedení svodů v těsném dotyku se dřevem. ...ale by som chcel vidiet ako tam vykope niekto dostatočnú hĺbku alebo dĺžku na požadovaný odpor. Na skalnatom a kamenistom poraste.
Jako zemnič bylo použito Cu lano kolem dokola, v hloubce cca 0,5 m (téměř na skále, víc zeminy tam nebylo). Nemohu posoudit, zda to nemělo ještě nějaké radiální paprsky, kopat mě tam nenechali On ale měl ten kostelík jeden ještě lepší hromosvod - asi 600 m vysoký (od úpatí) a strmý kopec opodál.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
|
|
|
Martinnr
|
|
« Odpověď #11 kdy: 24.07.2009, 19:38 » |
|
Taky je min. 50 let starý a nepochybně bude v rámci restaurátorský ch prací inovován. Co bych mu vytknul hlavně, je vedení svodů v těsném dotyku se dřevem. Jako zemnič bylo použito Cu lano kolem dokola, v hloubce cca 0,5 m (téměř na skále, víc zeminy tam nebylo). Nemohu posoudit, zda to nemělo ještě nějaké radiální paprsky, kopat mě tam nenechali On ale měl ten kostelík jeden ještě lepší hromosvod - asi 600 m vysoký (od úpatí) a strmý kopec opodál. Počítam pán Tomáš že sa vám krajina páčila svojou scenériou a nedotknuteľnos ťou, ale to je v Nórsku akoby balzam na dušu. Ale späť k téme by ma zaujímalo či ste mali možnosť zmerať tam odpor zemniča a či je v súlade s Nórskymi Normami. Ale ten zemniaci vodič sa mi zdá moc tenký, neviem to podla foto presne posúdiť.
|
|
|
|
|
XL
|
|
« Odpověď #13 kdy: 24.07.2009, 21:31 » |
|
|
|
|
|
Fuk Tomáš
|
|
« Odpověď #14 kdy: 24.07.2009, 21:59 » |
|
Počítam pán Tomáš že sa vám krajina páčila svojou scenériou a nedotknuteľnosťou, ale to je v Nórsku akoby balzam na dušu.
Ano, je to tak. Slartibartfast si zaslouží nejvyšší uznání. Ale späť k téme by ma zaujímalo či ste mali možnosť zmerať tam odpor zemniča a či je v súlade s Nórskymi Normami. Ale ten zemniaci vodič sa mi zdá moc tenký, neviem to podla foto presne posúdiť.
Ne, měřit jsem nemohl, na dovolenou s sebou Terromet nevozím 4 svody (+ uzemnění okapů) byly od oka průměr 8 mm Cu lano, zemnič průměr 10 mm Cu lano.
|
|
|
|
Jan Hájek
Prostě .... HÁJEK!
|
|
« Odpověď #15 kdy: 24.07.2009, 22:02 » |
|
Moc krásný obrázek hromosvodu , taky nepoužívají bleskosvod. To si rozhodně přečtu v klidu PS: Úplně super je, jak je to neustále stejný . Včetně doporučených průřezů atd.
|
|
|
|
XL
|
|
« Odpověď #16 kdy: 24.07.2009, 22:36 » |
|
[quote To si rozhodně přečtu v klidu [/quote]
Když už je ten víkend, tak ještě jedno počteníčko, ale to asi znáte.... (je tam i odkaz na patenty, např. od N.T )
|
|
|
|
XL
|
|
« Odpověď #17 kdy: 24.07.2009, 22:38 » |
|
|
|
|