Treba pripojiť poplastovaný plech na bleskozvod ?
Martin H.:
S rodinným domom s dvoma nadzemnými podlažiami je spojená jednopodlažná garáž, celá sa nachádza v priestore chránenom bleskozvodom na dome. Na garáži je atika s poplastovným plechom. Treba ho pripojiť na bleskozvod ?
#112#
Petr Mužík:
...tento problém jsem řešil s kolegou Hájkem na školení v Brně a jednoznačně řekl: "Připojit", i na poplastované žlaby - oplechování .... ostatně určitě se tu ukáže o:-)
Martin Ištok:
(poklona)
Poplastované časti pripojte na bleskozvod klasickou svorkou (rínovou ) bez poškodenia plastovej vrstvy. V takomto prípade sa plastová vrstva napovažuje za izoláciu.
Jan Hájek:
Jsem ortodoxní pospojovač, pokud se nachází v ochranném prostoru jímací soustavy a je ve větší než dostatečné vzdálenosti, tak připojit na EP.
Pokud by připojení na jímací soustavu nezpůsobilo komplikace (např. přiblížení) tak připojit na ní. V případě bleskového proudu nehraje poplastování roli. Pro ochranu před dotyk. napětím by to chtělo spojit vodivě.
Fuk Tomáš:
Citace: Jan Hájek 12.07.2009, 23:40
Pokud by připojení na jímací soustavu nezpůsobilo komplikace (např. přiblížení) tak připojit na ní. V případě bleskového proudu nehraje poplastování roli. Pro ochranu před dotyk. napětím by to chtělo spojit vodivě.
Což mi připomíná hromosvod, který jsem nedávno viděl na jednom starém dřevěném kostelíku v Norsku.
Přikládám fota dvou zajímavých detailů:
1) skrytý svod vnitřkem okapové roury.
2) měděné okapy důsledně připojeny na zemnič.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana