Izolovat či připojit anténní stožár k jímací soustavě střechy?
Jaroslav Faldík:
Vím že na toto téma již bylo napsáno v diskusích docela dost, ale přeci jen mi to nedá :).
Při použití oddáleného jímače a izolovaného anténního stožáru mi stejně nikdo nemůže 100% zaručit, jak velká část energie se mi na chráněné zařízení (anténní stožár, kovový žlab pro slaboproudá vedení atd.) dostane. Není tedy lepší spíše uvažovat o tom, že chráněné zařízení je součástí jímací soustavy a oprávněně předpokládat, že část energie blesku prostě půjde připojenými koaxiálními kabely nejbližší cestou k zemi a tuto cestu dobře "ošetřit" proti průniku této energie do budovy ?
Takto je jsou řešeny telekomunikačn í stožáry a podle mých informací mají vzhledem k okolnostem (vysoká pravděpodobnos t úderu blesku) docela nízkou "úmrtnost" takto chráněné technologie.
#116#
Radek Červený:
Jenže v telekomunikačn ím stožáru nebydlí lidé, a ochrana proti přepětí technologie stožáru je na trochu jiné úrovni, není poskládaná z rad tlachajících v internetové diskuzi z komponentů zn. Ikea za 199,-.
Toto by mněl posoudit váš projektant, která varianta bude pro konkrétní aplikaci lepší a zvážit veškerá pro a proti.
Mimochodem, co máte ještě k televizi připojené? DVD, dom. kino, atd? Máte ochranné uzemnění spojené na jeden zemnič s hromosvodem nebo je každý zemnič samostatný? On takový oddálený jímač dělá velké zázraky, když se přes anténu nevyrovnávají potenciály a nemusí se řešit brum domácího kina.
IM:
Pokud jste v oblasti s digitálním vysíláním, řešte problém pokojovou anténou. Pak máte těch 100%.
Při oddáleném jímači s dostatečnou izol. vzdáleností není stožár izolovaný, ale musí být spojený s ochranným pospojováním (při LPS dle ČSN EN 6230). Takže dilema v otázce odpadá.
Karel Jaromír Erben:
Citace: Milan Illek 09.07.2009, 16:16
Pokud jste v oblasti s digitálním vysíláním, řešte problém pokojovou anténou. Pak máte těch 100%.
Při oddáleném jímači s dostatečnou izol. vzdáleností není stožár izolovaný, ale musí být spojený s ochranným pospojováním (při LPS dle ČSN EN 6230). Takže dilema v otázce odpadá.
Špatná je babo rada tvá! Vykonej coť radím já, zejtra až den se ráno zjasní s pokojovou anténou do popelnice práskni!!
Pokojová anténa navíc doplněná 30dB zesilovačem je pro příjem dig. vysílání to největší zlo!! Nejlepší je použít anténu pouze se symetrizačím členem (Yaginu, colorku, nebo tzv. plzeňské síto) a dát jí každopádně na střechu!
IM:
Citace: Karel Jaromír Erben 10.07.2009, 16:00
...a dát jí každopádně na střechu!
Zbývá odpovědět na otázku tazatele.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana