Lze v koupelně na zásuvku pro pračku nasmyčkovat další zásuvku?
Jan Nevoda:
Ta další zásuvka bude umístěna zase v koupelně. Je to možné či ne ? Když pominu jako důvod možnost napojení okruhu pro pračku na nižší sazbu a praní jen za levnější sazbu, tak snad není nikdo tak hloupý, aby nepochopil, že když zrovna pračka pere a zejména ohřívá vodu, tak se např.těžko může fénovat 2kw fénem. Nebo zkrátka norma je norma? Připadá mě to jako zbytečné plýtvání, natahovat další kabel na další zásuvku v koupelně, která je stejně většinou málo využívána.
#112# Upraveno na jeden dotaz. Pro druhý dotaz založte další příspěvek.
Ladislav Koštejn:
ČSN 33 2130 (snad ještě platí?) tab. 5 3) obvod pro pračku je ukončen zásuvkou nebo dvojitou zásuvkou"
Já osobně bych to viděl tak, že když z jednoduché zásuvky nasmyčkujete další jednoduchou zásuvku (samozřejmě obě přes chránič a mimo zónu 1,2) tak je to to samé jako jedna dvojzásuvka.
Teď jenom záleží co tam připojíte a zda součet proudů nepřekročí jmenovitý proud přeřazeného jističe.
Lukáš Malík:
Přesně tak bych to taky udělal 8)
Dát pozor, co je dohromady zapnuto a je to v pohodě ;)
IM:
Citace: Ladislav Koštejn 08.07.2009, 09:25
ČSN 33 2130 (snad ještě platí?) tab. 5 3) obvod pro pračku je ukončen zásuvkou nebo dvojitou zásuvkou"
Já osobně bych to viděl tak, že když z jednoduché zásuvky nasmyčkujete další jednoduchou zásuvku (samozřejmě obě přes chránič a mimo zónu 1,2) tak je to to samé jako jedna dvojzásuvka.
Pojem dvojitá zásuvka je snad jasný. Nejsou to dvě zásuvky.
Ladislav Koštejn:
To Kolega Illek"
Pane kolego já samozřejmě vím , že dvojzásuvka je jeden vývod a dvě jednoduché jsou dva vývody.
Ale proč z jednoduché věci vytváříte problém?
Můžete (i jiným kolegům) objasnit proč by na obvod pro pračku nemohly být připojeny třeba tři nebo čtyři zásuvky (dvojzázuvky) doufám , že nechcete aby se v koupelně používaly prodlužky.
Selským rozumem a kupeckým počtem 1 dvojzásuvka = 2 spotřebiče,
2 jednoduché zás. = 2 spotřebiče.(např. pračka, sušička bez neustálého přepojování tzn. vytahování mokrou rukou ze zásuvky)
Citace normy je jedna věc a zdravý rozum druhá(při dodržení aspektů bezpečnosti).
Zřejmě jste nepochopil jak jsem svůj příspěvek myslel - jenom jako technické řešení.
ještě poznámka: Když do dvojzásuvky (starší - neuvažuji nové pootočené)
zapojím časový spínač (mechanický) tak mám takový dojem, že druhou už nemohu použít, nehledě na "fajfkové flexošňůry"(opět neuvažuji nové pootočené zásuvky).
P.S.nejsem žádný "elév" roč.58 tak vím jaké (h)různé vyjímky se dělaly (s cedulkami) v panelácích v byt. jádrech a podle normy "to" bylo v pořádku, ale jinak šlo o život!! (zle)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana