Lze v koupelně na zásuvku pro pračku nasmyčkovat další zásuvku?

<< < (2/5) > >>

IM:
Můj názor je takový, že pokud potřebuji 2 zásuvkové vývody, použiji dvojzásuvku. Řešení je přesně dle ČSN. Otázku, zda má dotyčný 150 Kč na novou dvojzásuvku neřeším. Navíc ušetřím sekání. Volím jednodušší řešení a nemusím nic zanedbávat  (viz předchozí - pootočené zásuvky).

Dingo:
My mámem v koupelně vedle sebe dvě dvojité zásuvky - porotože jsem to tak chtěl a nebyl problém ani s revizí a to chodil revizák po elektrikářích jak pes.  :o

Ladislav Koštejn:
Citace: Milan Illek  08.07.2009, 13:38

Můj názor je takový, že pokud potřebuji 2 zásuvkové vývody, použiji dvojzásuvku. Řešení je přesně dle ČSN. Otázku, zda má dotyčný 150 Kč na novou dvojzásuvku neřeším. Navíc ušetřím sekání. Volím jednodušší řešení a nemusím nic zanedbávat  (viz předchozí - pootočené zásuvky).

Citace

V tom samozřejmě máte pravdu.
Ale, dotaz zněl zda je možno přidat ještě jednu zásuvku?
Tazateli je zřejmě jedno zda bude sekat, nebo ne, ale potřebuje možná ještě jeden vývod prostorově umístěn někde jinde kde mu to vyhovuje pro připojení dalšího spotřebiče(např. sušičky) šňůry domácích spotřebičů nejsou nekonečné, a při použití jedné dvojzásuvky by třeba o šňůru "brkal".
Také nevím jestli nové pootočené zásuvky jdou přidělat na starší krabice aniž by se krabice musela měnit (takže sekat) a je možné, že koupelnu buduje(dnes jsou koupelny prostorné) a jeden zásuvkový vývod pro pračku a pod. spotřebiče by byl neúčelný.
Tady jde o to zda má smysl se držet striktně citatace normy, nebo dát poté prostor pro různé domácí improvizace (prodlužky a podobně)
takže radši uživateli koupelny nabídnout praktičtější provedení instalace.
Nemusíme nutit uživatele aby si nemohl umístit pračku a pod. kde mu to lépe vyhovuje.

Každý může mít odlišný názor, ale proč by nemohlo být víc zásuvek pro pračku (na jeden obvod)!? ;) ;) ;)

zerotest:
Nedávno jsem při revizi objevil nějakých 15 zásuvek na jeden jistič B16A. Nevím, jak to vzniklo, ale 15 zásuvek na kancelářskou techniku /lampy, nabíječky, faxy, PC .../  funguje v pohodě. Možná i 20 zásuvek by fungovalo neboť nabíječky a zdroje mají okolo 10W.
Kategorizace byla a je důležitá. Máme určeno /byť nezávazně/ kolik zásuvek na jeden obvod a s jakou zátěží.
Proč jsou , ,obecné,,  zásuvky jištěny zvlášť pro každých 10ks a potom zařízení s větším odběrem, zvláštním odběrem ... mají doporučené samostatné obvody a jištění?
Pokud spolehlivost, bezpečnost a stabilita napájení je až za úsporami, tak je to asi špatně.

Radek Červený:
Norma píše, jak uvádí kolegové výše, jak má být zakončený samostatný přívod na pračku, čili jedno nebo dvoj zásuvkou. Také norma uvádí, že i dvojzásuvka se považuje za jeden zásuvkový vývod. Takže polemika, že by se daly dvě jedno zásuvky místo jedné dvoj mi přijde zbytečná.
Na straně druhé, dodržet pintlich normu a tahat v koupelně fén po zemi prodlužkou mi přijde fest ujetý.
Myslím si, že každý, kdo se v oboru pohybuje a umí používat hlavu a selský rozum, nebude mít problém ze zásuvky na pračku vyhodit druhou zásuvku k umyvadlu na holící strojek, kulmu, fén a toto si i obhájit.
Pokud tímto OHROZÍM BEZPEČNOST UŽIVATELE, beru to jako zvěrstvo. Pokud ano, doplňte prosím, jak. Viděl bych to tak, že pro bezpečnost obsluhy to bude ta nejlepší varianta a tímto provedením nebude riziko úrazu el. proudem vyšší, jako kdyby měla každá zásuvka samostatný přívod. Předpokládám, že bude vše za proudovým chráničem, je provedeno pospojování atd. Jen je třeba upozornit uživatele/zákazníka, že se může stát, že když bude topit pračka a manželka si bude fénovat vlasy 2kW fénem, že může dojít k vybavení jističe. Čímž nedojde k ohrožení obsluhy.
Každopádně můj příspěvek je nutno brát jako možné řešení v situaci, kdy již není možné zásuvku u umyvadla napojit z jiného obvodu a ne jako developerskou flignu, jak to odrbat ještě více.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana