Proč nelze spojit vodič PE a N?
Václav 3:
Mimo již zde zmíněné nefunkčnosti ochrany proudovým chráničem, opětné spojení PE a N zajistí zavlečení brumového napětí na PE, což může být problém při použití přístrojů audio, videotechniky a počítačové techniky, které používají třívodičové přívodní šňůry a jsou vzájemně propojeny signálovými kabely, které také propojují kostry přístrojů ( velice běžné, pokud nejsou použity různé oddělovače na principu optočlenů nebo transformátork ů ).
Třívodičový nebo pětivodičový systém není vynálezem poslední doby, již od 60. let se tento systém používal ve studiích rozhlasu a televiza a na divadlech, právě k odstranění problémů s brumy.
J Lhava:
Citace: Pavel Krejčí_3 02.07.2009, 20:04
Z jakého důvodu není možno spojit vodič PE s vodičem N poté co již byly předtím rozpojeny?
Marně hledám a zaboha nenacházím ... uměli bystě mě odkázat na konkrétní článek v normě, který spojení N/PE zakazuje?
Jiří Schwarz:
Citace: Jan Hlavatý. 24.08.2014, 14:53
... uměli bystě mě odkázat na konkrétní článek v normě, který spojení N/PE zakazuje?
To je otázka spíše právnická.
Když mám v ČSN 33 2000-1, ed.2 jak má být provedena síť TN-S (TN-C-S), tak já ji chci mít provedenu podle toho zapojení v normě.
A pokud někdo přijde s tím, že norma není závazná a že si to mohu zapojit jinak, tak já nesouhlasím!
Pokud chci tvrdit, že to je TN-S (TN-C-S), tak to musí být podle normy. Nezávaznost spočívá v tom, že když jsem přesvědčen, že to dokážu lépe než je popsáno v normě, mohu si to udělat, ale už to nemůžu nazvat tak, jak je v normě nazváno "jiné" zapojení!
Kdo z vás nikdy po nějakém kutilovi nenašel nějaký "zázrak v podobě TN-C-S-C-S"... ?
J Lhava:
Jasný. Já mám ale na mysli konkrétní text v normě. Mám pocit, že to někde bylo napsané, ne? Že po rozdělení se už N/PE nesmí spojit. Jen to zaboha nemůžu najít kde. Anebo se jen mylně domnívám ... ?
Milan Hudec:
Citace: Jan Hlavatý. 24.08.2014, 15:24
Jasný. Já mám ale na mysli konkrétní text v normě. Mám pocit, že to někde bylo napsané, ne? Že po rozdělení se už N/PE nesmí spojit. Jen to zaboha nemůžu najít kde. Anebo se jen mylně domnívám ... ?
5-54, je tam věta ve smyslu, že se nesmí spojovat ale je možno z bodu rozděleni vyvést další PEN.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana