Je možné, aby indukovaný proud rozsvítil LED žárovku?

<< < (3/4) > >>

Zbyněk Hála:
Vážně věříte tomu, že proud 60uA rozsvítí LED ?I velmi malý proud tekoucí do báze tranzistoru přes odpor 10M může stačit k jeho otevření a napětí zdroje (zde 1F kondenzátor) se připojí přes tranzistor na LED. U výkonnějších zdrojů by tam měl být omezovací odpor, protože tranzistor může do zátěže pustit i proud vyšší než dovolený. Zde je proud do LED diody omezen jen vnitřním odporem zdroje a odporem otevřeného tranzistoru.
Krátký test LED diody, zdroje 24V a několika odporů mi během 5 minut dokázal, že při 60uA dioda vůbec nesvítí. Až kolem 1mA se dá mluvit o opravdu malém zdroji světla.

Zpět k čidlům : 2vodičové čidlo (triakové) s relé jako zátěž na 230V zpravidla nefunguje. Se žárovkou min. 25W (někdy stačí i zářivka 11W)  spíná naprosto bez závad. To je také důvod, proč svítidla s LED mívají slabý svit - p. Rajmont to napsal zcela jasně. Pokud zapojíte paralelně k LED svítidlu žárovku 25W, mohlo by být po problému. Jiným řešením je použít čidlo na 12VDC s výstupním relé.

Dingo:
Hála: a kdypak jste to měřil - teď ve dne? Vy máte fotokomoru(kde je úplná tma pro relevantní posouzení)?

Tomáš Jarovec:
Proud v řádu mikroampér "rozsvítí" vysoce svítivou LED. Obyčejnou signálku nerozsvítí. Měřil jsem to na velmi citlivém ručkovém mikroampérmetr u, bylo tam něco kolem 80uA. Slovo rozsvítí jsem dal záměrně do uvozovek, protože to světlo je velmi slabé.

Citace: Zdenek Rajmont  01.07.2009, 13:21

Kdyby mi toto řekl elektrikář, tak ho okamžitě vyrazím.
;D (jednicka)

Dingo:
Jarovec:Ano supersvítivé, však jiné se do LED osvětlení nepoužívají a  ano "rozsvítí" ve dne to není vidět, ale v noci to působí velice rušivě - pokud je to v místnosti kde se spí.
V noci provedu taky nějaká měření.

Zbyněk Hála:
Re: Dingo : Zkoušel jsem několik běžných diod. Pokud znáte LED, která při 60uA bude vydávat výrazné světlo, uveďte přesný typ a změřenou intenzitu, ať se bavíme konkrétně.

Ale zpět k tématu : Prošlo mi rukama X typů čidel a je velký rozdíl mezi jednotlivými řadami. Proto i jejich použití v osvětlení je různé. Běžným 2vodičovým čidlem sepnete snadno žárovku, ale narazíte na problémy při spínání nízkopříkonové ho relé nebo LED svítidel a malým odběrem. Smutné je, že ani katalogové listy výrobců často neuvádějí minimální doporučený příkon. Laici jsou pak často zklamaní nad výsledkem.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana