Jak zhotovit regulátor otáček synchronního motoru?

<< < (2/7) > >>

Miloslav Janoušek:
Regulace synchronního motoru snad jedině změnou frekvence.

Jaroslav Hasala:
To Slovák:
Jste si jistý, že jde o synchronní motory?
Mě osobně se to moc nezdá - už ty otáčky 2550...
Jinak pro ventilátory se obvykle používají skokové regulátory s autotransformá torem.

Mirko Holásek:
Řešil jsem také tento problém s hlučným Mezaxiálem.
Aby se snížily otáčky je třeba snížit napájecí napětí. Vyřešil jsem to děličem napětí ze dvou sériově spojených kondenzátorů o kapacitě asi 2 mikrofarady/250V. Motor se spíná  dvěma vypínači. Takže ventilátor má dva stupně otáček-maximální a snížené. Dle příkonu ventilátoru je případně třeba změnit kapacity kondenzátorů tak, aby se rozebíhal i na nižší otáčky. Schéma přikládám.

:
Změna otáček asynchronního motoru je snad možná pouze změnou frekvence nebo změnou počtu pólů.To co se dělá sice funguje,ale všechno je to založeno na tom,že ventilátor se díky odporu vzduchu,který proudí přes vrtule,nedostane do svých jmenovitých otáček.Pokud bychom ventilátor zbavili lopatek a snížili mu napětí, tak se za delší čas dostane do svých jemnovitých otáček.
Je možno použít i triakový regulátor na vrtačku.Ale opět podotýkám,s regulací otáček jako takovou to nemá nic společného.Ty MEZAXIÁLy jsou zkratuvzdorné,takže nějaké přetížení u nich nehraje až tak velkou roli.
Ve výsledku se to jeví jako regulace otáček.

Jan Nalezinek:
S těmito motory nemám zas tak velkou zkušenost.Zapo joval jsem několik krbových vložek s motory a byl ke krbové vložce přibalen vypínač s regulací,něco jako vyrábí ABB pro stlumení osvětlení.Jede n domácí kutil do po mě pošteloval a zničil.Zkoušel jsem namontovat různé regulátory od ABB ale nefungiovalo to.Kutil musel na výrobce a ten mu poslal jiný(cca-1850,-).

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana