Jak chránit klimatizační jednotky před bleskem, dle staré nebo nové ČSN?
Miroslav Macek:
Citace: Jan Hájek 17.06.2009, 19:21
....... Naše řešení či chcete stanovisko je následující:
Zhotovit oddálený hromosvod dle ČSN EN 62305 a vymezit v revizní zprávě přesně její rozsah. Moje doporučení je ověřit oddálení ještě podle ČSN 34 1390, ale ostatní zastávají názor, že neplatnou normu do toho již neplést.
........
A teď možná úskalí:
1/Korektní by bylo určit LPL dle ČSN EN 62305-2 a výpočet dostatečné vzdálenosti provést pro dannou třídu.
.........
Toto navrhované řešení ve většině případů znamená udělat celý hromosvod na budově znovu (neboť zpravidla nevyhoví počet svodů a často i další věci).
To se bude v praxi dost těžko vysvětlovat, proč se při drobné dodělávce vzduchotechnik y musí udělat i nový hromosvod.
Jaroslav Ratiborský:
Citace: Miroslav Macek 17.06.2009, 22:04
Toto navrhované řešení ve většině případů znamená udělat celý hromosvod na budově znovu (neboť zpravidla nevyhoví počet svodů a často i další věci).
To se bude v praxi dost těžko vysvětlovat, proč se při drobné dodělávce vzduchotechnik y musí udělat i nový hromosvod.
Snad nejhúře se bude vysvětlovat majiteli domu ,který má například souseda ,který má podobný dům nebo jinou budovu a stihl vše do konce platnosti ČSN 341390.
Možná blesky při vybírání objektů do kterých zasáhnou vybírají objekty podle roku,kdy byla na objektu zhotovena ochrana před bleskem.Kdo ví ?
Patrik Novy:
Citace: Jan Hájek 17.06.2009, 21:06
Dle normy je přece řešení jasné. (norm)
....tak mi to polopatisticky naznačte, když je to tak jasné....díky
Jan Hájek:
Citace: Jan Hájek 17.06.2009, 19:21
Pro jistotu jsem si to dnes konzultoval s Daliborem a J.Slukou. Naše řešení či chcete stanovisko je následující:
Zhotovit oddálený hromosvod dle ČSN EN 62305 a vymezit v revizní zprávě přesně její rozsah. Moje doporučení je ověřit oddálení ještě podle ČSN 34 1390, ale ostatní zastávají názor, že neplatnou normu do toho již neplést.
A teď možná úskalí:
1/Korektní by bylo určit LPL dle ČSN EN 62305-2 a výpočet dostatečné vzdálenosti provést pro dannou třídu.
Komplikace: Může se stát, že po analýze rizika vyjde na objektu LPL II a vyšší, pak si nedovedu představit toho RT, který by nevyžadoval upravit zbytek hromosvodu do této vyšší třídy, či to majiteli objektu alespoň písemně nedoporučil.
Jaroslav Ratiborský:
Citace: Jan Hájek 18.06.2009, 22:35
Tak stručnou a jasnou odpověď by nemohl z účastníků tohoto fóra snad od vás nikdo očekávat.
Od reality v České republice jsou Vaše názory na hony vzdáleny.
Z Vaší odpovědi je nejzajímavější tato část : Může se stát, že po analýze rizika vyjde na objektu LPL II a vyšší, pak si nedovedu představit toho RT, který by nevyžadoval upravit zbytek hromosvodu do této vyšší třídy, či to majiteli objektu alespoň písemně nedoporučil.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana