Jak chránit klimatizační jednotky před bleskem, dle staré nebo nové ČSN?
Jan Alin:
Citace: Jan Hájek 17.06.2009, 21:28
Ale norma dává přece řešení. Otázky pokládáte hlavně Vy.
Klient si něco vymyslí a chce po vás, abyste za to nesl plnou zoodpovědnost a Vy, protože ta částka za to je malá, ale i tak zajímavá to chcete hodit na někoho dalšího.
Nezlobte se na mě, ale zrovna Vy tohle nemáte přece zapotřebí, vždyť je to demagogie. To můžete rovnou říct že pravidla silničního provozu a veškeré zákony jsou tu proto abych měl na koho hodit zodpovědnost. Řešení této situace není přehození zodpovědnosti, je prostě chyba v legislativě a ta chce napravit.
Jen tak mimochodem, opravdu se neživím tím že bych montoval klimatizace nebo dělal hromosvody.
Jaroslav Ratiborský:
Citace: Jan Alin 17.06.2009, 21:08
Jenže tak náklady na montáž klimatizace vzrostou na mnohonásobek ceny samotné klimatizace. Pokud se tomu vyhnu, vystavím se riziku postihu za nedodržení normy jakožto bezpečnostního minima. Prostě legislativa nedává legální cestu jak to provést.
Norma by měla umožnit člověku udělat správné rozhodnutí a dát mu řešení problému které je obecně uznávané jako dostatečné i když ne jako stoprocentní. Norma má dávat odpovědi a ne otázky.
Nemám sice normu ČSNEN 62305-X po ruce ,ale vím,že i kdyby jste podle této normy provedl ochrana před bleskem daný objekt před bleskem na 100 % neochráníte.To je nutno si uvědomit.
Jan Hájek:
Citace: Jan Alin 17.06.2009, 21:38
Nezlobte se na mě, ale zrovna Vy tohle nemáte přece zapotřebí, vždyť je to demagogie. To můžete rovnou říct že pravidla silničního provozu a veškeré zákony jsou tu proto abych měl na koho hodit zodpovědnost.
Nic ve zlém, ale občas se argumentace musí přehnat, aby se to zřetelněji projevilo.
Máte pravdu s těmi pravidly, opravdu tady jsou od toho, aby šel v co nejvíce případech určit viník.
Jan Alin:
Citace: Jaroslav Ratiborský 17.06.2009, 21:41
Nemám sice normu ČSNEN 62305-X po ruce ,ale vím,že i kdyby jste podle této normy provedl ochrana před bleskem daný objekt před bleskem na 100 % neochráníte.To je nutno si uvědomit.
To je jasné ale když udeří blesk a já budu mít ochranu provedenou podle normy tak nejsem ten kdo škodu zaplatí a to mluvíme jen o hmotné škodě což je vždy ten lepší případ.
Ono nic není na 100 % viz např. zednické debaty o chráničích které občas někdo považuje za takovou ochranu že si může sáhnout rukou do zásuvky, když sem to slyšel tak se mě zatmělo před očima. (wall)
Jan Alin:
Citace: Jan Hájek 17.06.2009, 21:52
Nic ve zlém, ale občas se argumentace musí přehnat, aby se to zřetelněji projevilo.
Máte pravdu s těmi pravidly, opravdu tady jsou od toho, aby šel v co nejvíce případech určit viník.
No vidíte a já myslel že jsou tady od toho aby bylo jasné jak mám něco udělat tak aby to bylo správně a bezpečně. Omlouvám se ale já dnes končím, takhle se nic nevyřeší a odpověď na původní otázku stejně ani jeden z nás nemá, alespoň ne proveditelnou.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana