Kdo bude provádět vizuální kontroly LPS?

<< < (2/10) > >>

František Šohajda:
Další otázka je jak dokladovat že se vizuální kontrola udělala-poslat poslem, zapsat do deníčku, nebo vyhotovit tzv. revizi II.třídy..??......
Jestli se do takové kontroly mají uvádět závady a pod....?

Pavel Horský:
Některé pasáže ( a je jich asi opravdu dost ) z ČSN EN 62305 bych nebral až tak vážně. Všichni již dobře víme, že je tam spousty tzv. tlachacích frází, které nejsou vůbec podstatné.
Při navrhování LPS je třeba propojit onu ČSN se zdravým lidským rozumem a pak se nikdo nemusí bát nějakého negativního výsledku.

Jan Hájek:
Hlavním smyslem vizuální kontroly je se o systém ochrany před bleskem svědomitě starat.
 Já osobně jsem přesvědčen, že na vizuální kontrolu by měl stačit provozovatel, nebo jeho technik, který bude schopný číst projektovou dokumentaci skutečného stavu a kontrolovat ji s realitou. Nařídí například u bytového domu odstříhání různých radiopojítek ukotvených na svodech či v jejich těsné blízkosti. Zkontroluje, zda syčáci nevytrhali podpěry tím jak se na ně věšeli  a jiná poškození.
U oddálených hromosvodů přibude ještě ověření zachování dostatečné vzdálenosti.
Zmiňovaná kontrola terčíků u přepěťových ochran  je tím co potvrzuje, že nedbalost údržby je bohužel světovým standardem. Kolikrát otevřu rozvaděč zanesený několikaletým prachem, kde jsou všechny přepěťovky ve věčných lovištích a přitom by se tam měl někdo jednou za čas mrknout.
Jak by mohla vypadat revizní zpráva dle ČSN EN 62305  zdarma ve svém osobním volnu  pro ostatní udělal J. Sluka na stažení zdarma zde: http://www.kniska.eu/x/clanky/revize62305

Jaroslav Ratiborský:
Citace: Jan Hájek  31.05.2009, 19:12

Hlavním smyslem vizuální kontroly je se o systém ochrany před bleskem svědomitě starat.
 Já osobně jsem přesvědčen, že na vizuální kontrolu by měl stačit provozovatel, nebo jeho technik, který bude schopný číst projektovou dokumentaci skutečného stavu a kontrolovat ji s realitou. Nařídí například u bytového domu odstříhání různých radiopojítek ukotvených na svodech či v jejich těsné blízkosti. Zkontroluje, zda syčáci nevytrhali podpěry tím jak se na ně věšeli  a jiná poškození.
U oddálených hromosvodů přibude ještě ověření zachování dostatečné vzdálenosti.
Zmiňovaná kontrola terčíků u přepěťových ochran  je tím co potvrzuje, že nedbalost údržby je bohužel světovým standardem. Kolikrát otevřu rozvaděč zanesený několikaletým prachem, kde jsou všechny přepěťovky ve věčných lovištích a přitom by se tam měl někdo jednou za čas mrknout.
Jak by mohla vypadat revizní zpráva dle ČSN EN 62305  zdarma ve svém osobním volnu  pro ostatní udělal J. Sluka na stažení zdarma zde: http://www.kniska.eu/x/clanky/revize62305

Škoda,že tímto textem co uvádí pan Hájek nenahradili překladatelé texty uvedené v uvedené normě,mohlo by být o trochu méně nesmyslných výrazů v normě .

Jan Hájek:
To naštěstí nejde, převzatá evropská norma musí odpovídat větu po větě originálu. Těžce pochopitelné pasáže jsou pak nutnou daní za to, že je norma stejná na celém společném prostoru EU.
Vysvětlující pasáže jsou pak záležitostí jednotlivých států a u nás tato vysvětlení obsahuje TNI 34 1390 z konce loňského roku, kde je vizuální kontrola popsána detailněji než jsem ji shrnul.
Správné uplatňování těchto předpisů by pak měl každý řešit s pomocí cechu či jiného sdružení jehož je členem, tak aby byl zabezpečen jednotný profesní výklad.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana