Je vyhotovenie tohoto bleskozvodu (hromosvodu) vo dreve v súlade s normami?
Miroslav Revús:
(Už som to raz zadával, snáď to nebude duplicitné) :-)
S kolegom som sa zúčastnil firemnej prezentácie jednej elektrotechnic kej firmy. Ubytovanie sme mali v malebných štýlových domčekoch, ktoré spolu s areálom štvorhviezdičk ového hotela dostali ocenenie ministerstva výstavby za architektonick é riešenie.
Profesionálna deformácia revízneho technika ma neopustila ani tam a nedalo mi aby som sa nepoobzeral po vyhotovenej elektroinštalá cii. Tá ma však nemala čím oslniť, tak som prešiel na bleskozvod. Domček má pôdorysné rozmery cca 4×6m. Dva zvody na ňom stačia aj napriek drevenej konštrukcii (postavené počas platnosti 34 1390). Ale keže nie som zástancom skrytých zvodov, tak som spozornel a začal hľadať zvody a hlavne skúšobné svorky, ktoré boli zvonka neviditeľné. Jednu skúšobnú svorku som našiel po chvíli pátrania vo vnútri domčeka v miestnosti, ktorú by som označil ako komora na lyže, bicykle a podobne. Druhá by mala byť v protiľahlom rohu budovy, ale tú som vôbec nenašiel, pretože z vonkajšej strany sú hranoly stien a z vnútornej strany je obývačka so štýlovým dreveným obložením.
A tak sa pýtam vás, kolegovia, zmenilo sa niečo v normotvorbe (a ja som to nepostrehol) alebo sa pri pomyslení na kladnú revíziu bleskozvodu ježia vlasy na hlave iba mne a aj to zbytočne?
Ilustračné foto prikladám.
#uft#
Jan Franěk:
No, za bouřky bych tam nechtěl spát. Vedle té krabice bych uložil nějakého svého nepřítele. (zle)
Krásná ukázka deformace z povolání, ale hlavně práce firem.
Jan Hájek:
Paráda, ani ve snu by mne nenapadlo, že je na Slovensku povolena takto brutální euthanasie :D .
Koukám, že i na Slovensku platí to co v ČR, jakmile dostane objekt ocenění za architekturu, nelze v něm bezpečně bydlet.
PS: Teď si snad každý bastlíř uvědomí, že elektroinstala ční krabice pro vnitřní použití (jako je správně umístěna vevnitř na obrázku (zle) ) nemá být použita venku na zkušební svorku >:D
Georgis Fasulis:
Náhodou, nevím co proti tomu máte? Já vidím krásný příklad skrytých svodů.
Akorát že nejsou ve funkci bleskosvodu, ale ve funkci zapalovače tatranských vater! :D
Josef Drda:
:o
Toto provedení není v souladu ani s normami a se zdravým rozumem …
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana