Plechová střecha jako náhodný jímač

<< < (2/3) > >>

Jan Hájek:
,
tloušťka plechu v normách je uvedena pouze ve vztahu dokázat vést bleskoý proud. Pro zajištění nepropálení střešní krytiny v místě zásahu by byla potřebná tloušťka cca 7 mm u pozinkovaného plechu, v případě použití kovové střechy jako náhodného jímače je třeba provést pospojování jednotlivých plechů. Pospojování musí být provedeno z hlediska bleskového proudu / 100 - 200 kA tvar vlny 10/350 /. Spoléhání se na vodivý spoj tvořený třeba i dvojitým , ,falcem" se může projevit narušením celistvosti střechy / cokoliv čím protéká část bleskového proudu se má snahu , ,  narovnat".
Pro váš případ bych doporučil dovybavit střechu klasickou jímací soustavou, myslím, že se jedná o nejmén komplikované řešení se zároveň vysokou bezpečností pro střechu objektu. Pokud máte zájem více na www.dehn.cz nebo mne můžete přímo kontaktovat. S pozdravem Jan Hájek

Štefan Beláň:
To: Nyč,
diskuse je o jímačích a já se k jímačům vyjadřuji.
Začíná mne unavovat neustále odpovídat na, podle mne, jasné odpovědi. Zřejmě jste se ani nenamáhal přečíst čl.171, který jsem uvedl.
Cituji: Kovové konstrukce.... ...nevyžadují JÍMAČŮ, poř. zvláštních svodů.
Je to i logické ,  když si představim, jak je konstrukčně takový objekt zhotoven, včetně připevnění střešní krytiny.

Pavel Mužík_:
Pane Nyč, je třeba vždy zvážit konkrétní podmínky objektu. Pokud by se jednalo o kovou konstrukci seníku, tak bych takové řešení určitě nedoporučoval, protože při zásahu blesku dojde k určitému vypálení díry do plechu (viz příspěvek p. Hájka). Odletující kapičky rozateného kovu jsou pak schopné zapálit seno, na které dopadnou.
    Takže v tomto konkrétním případě plechová střecha jako jímač určitě ne (samozřejmě kovová konstrukce jako svod je bez problémů).

Miroslav Nyč:
(poklona)  panu Hájkovi i panu Mužíkovi za zcela jasnou odpověď na mojí otázku včetně rozumného zdůvodnění.

TO: Hájek
Doslechl jsem se, že se připravuje nová norma pro ochranu před bleskem, a to ve spolupráci s DEHN + SHÖNE. Co je na tom pravdy?

Jan Hájek:
Jedná se o IEC 62305 pokud máte zájem o cca 90% informací z této normy stačí na info@dehn.cz zaslat žádost o CD ILPC, jedná se o elektronickou verzi učebních materiálů účastníků ILPC. Na tomto CD je kromě těchto materiálů i pednáška Dr. Hasseho spoluautora této normy.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana