Jaký je princip funkce přístroje z filmu Postřižiny?
líza:
Ta věc, která hraje v Postřižinách je violet wand, tedy jiskrové diatermické zařízení. V podstatě Teslův transformátor, buzený u starších přístrojů jiskřištěm, u nových MOSFET spínači nebo všemožnými multivibrátory . Jako jiskřiště se používalo buď samotné Wagnerovo kladívko, nebo u lepších přístrojů různá precizní jiskřiště, dokonce i s chladícími disky. Princip funkce je vybuzení vn vf výboje v laděném Teslově transformátoru a jeho přenos přes skleněnou trubici (fakticky doutnavku) do tkáně. Proud neproniká do hloubky, ale vysokofrekvenč ně prohřívá její horní vrstvy. Souběžně vzniká ozón, který má tkáň desinfikovat.
Líza:
Sondy.... Tady se moc nechytám, jak to má vypadat. Teslovo trafo je většinou masivní rukojeť z izolantu, uvnitř je koaxiální trafo. primár je silnějším drátem a má kolem dvou stovek závitů, sekundár je vinutý velejemným drátem a převod jde do tisíců. Studený konec sekundáru je přizemněný, na horkém konci je kovová objímka pro jiskřivku. Ty tyčky ve svitku mi připomínají spíš nějaké kapacitní elektrody pro zvášení účinnosti. Mrkněte se na obrázky na Elefernu, třeba něco napoví: http://eleferno.cz/index.php?option=com_rsgallery2&Itemid=162&gid=77
Citace: Mirek Karel 22.05.2009, 15:17
(poklona) všechny na tomto webu. Dostal se mi na stůl starý lékařský přístroj Sanator kufr ,kde je sada léčivých lamp a dvě sondy. Tento přístroj se objevil mimo jiné ve známém českém filmu Postřižiny. Jelikož mám rád i staré krásné věci, pokouším se uvést přístroj do provozu. Zatím tápu nad jeho principem. Bakelitové sondy jsou zalité parafínem, tak jsem je trochu nahřál. Vosk vytekl a uvnitř se nachází malá tyčka ve svitku, připomínající svitkový kondenzátor. Jinak elektrická část kufru při připojení bručí, nic nehoří a zdá se, že je jen problém v těch sondách. Nechci zatěžovat tento web otázkami tohoto typu, ale přeci jenom to zkouším a (poklona) za případné rady.
Mirek Karel
#117#
Mirek Karel:
(poklona) Všem za rady a porady.Thorma už jsem kontaktoval tak uvidím.Že je to teslův transformátor jsem si myslel rovněž.Ale když jsem sondu rozpitval,tedy vylil ohřátý vosk,zbyla jen tyčka,na které je ve voskovém papíře společně s alobalem cca 10 závitů a dva měděné pásky na konci a na začátku ,které jsou spojeny s přívodem,nic víc.Tak jsem z toho zatím jelen.
Karel
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana