Jaký je princip funkce přístroje z filmu Postřižiny?
Mirek Karel:
Dostal se mi na stůl starý lékařský přístroj Sanator kufr,
kde je sada léčivých lamp a dvě sondy.
Tento přístroj se objevil mimo jiné ve známém českém filmu Postřižiny.
Jelikož mám rád i staré krásné věci, pokouším se uvést přístroj do provozu.
Zatím tápu nad jeho principem.
Bakelitové sondy jsou zalité parafínem, tak jsem je trochu nahřál.
Vosk vytekl a uvnitř se nachází malá tyčka ve svitku, připomínající svitkový kondenzátor.
Jinak elektrická část kufru při připojení bručí, nic nehoří a zdá se, že je jen problém v těch sondách. Nechci zatěžovat tento web otázkami tohoto typu, ale přeci jenom to zkouším ...
l
#117#
Petr Matuška:
Je tam nějaký slabý vn výboj. Ve filmu bylo vidět korónu. Koróna je obvykle vidět jen v šeru anebo ve tmě. Přístroj jsem viděl v Dalešicích v pivovaru, kde se film točil. Bohužel byl zavřený, tak nebylo vidět dovnitř. Ale bude tam rozptylový vn transformátor nebo násobič napětí. Ten vosk do těch sond asi patřil.
Jiří Schwarz:
Už je to pěkných pár let, kdy jsem viděl něco podobného, nevím, jestli to je přesně stejné jako to, co bylo ve filmu.
Fungovalo to, ale prorážel se tam kondenzátor a dalo to docela práci ho nahradit, byly na něm špičky hodně přes 1kV.
Tam byl přerušovač jako v ss zvonku (tzv. Wagnerovo kladívko) a přes kontakt byl seriově zapojený zmíněný kondenzátor a jedna cívka transformátoru, druhé vinutí transformátoru bylo připojeno na "sondy", tedy v principu něco jako zmenšený Teslův transformátor.
Kamil Novák:
Přístroje na stejném principu se používají i dnes v lékařské kosmetice. A používají je věhlasné kosmetické salóny.
Vyrábce je firma Sorisa, k nahlédnutí ZDE (na obrázku vlevo za přístrojem jsou obrysy skleněných baněk).
Na jejich praktické účinky mám svůj názor (plc).
Martin Novák:
Obratte se na Torma z webu www.eleferno.c z. Nejspise jde o klasicky "violet wand" s jiskrivkou a Teslovym trafem, kdysi hojne uzivany na elektroterapeu ticke ucely (byt s pochybnou ucinnosti). Myslim, ze ten chlap jich uz par v rukou mel a dovede poradit jednak s funkcii a jednak s restaurovanim pristroje... (neleknout se, ta parta se venuje dosti uchylnym sex. praktikam...)...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana