Jak změním pravotočivé otáčení na levotočivé u motoru z flexy?

(1/3) > >>

jakub Škrhla:
Potřebuju změnit otáčení u flexy.
Když prohodím nulu s fází, tak se to tomu motoru moc nelíbí, tak mě napadlo, jestli je i nějaká jiná možnost.

#uft#

rostislav šašvata:
Směr otáčení se mění u těchto motorů přehozením přívodů na kartáče,ale podle vašeho vyjádření víte o elektrice jenom,že jede po kolejích.Při změně otáčení se vám bude povolovat matice na vřetenu.

Fuk Tomáš:
Citace: jakub Škrhla  20.05.2009, 18:39

Když prohodím nulu s fází, tak se to tomu motoru moc nelíbí,

A jestli se to té flexce nelíbí, tak tam je nějaká závada na izolaci. Mělo by jí to být šumafuk.

Michal Kolesa:
Citace: rostislav šašvata  20.05.2009, 21:04

Směr otáčení se mění u těchto motorů přehozením přívodů na kartáče,ale podle vašeho vyjádření víte o elektrice jenom,že jede po kolejích.Při změně otáčení se vám bude povolovat matice na vřetenu.

¨

To se mi jednou stalo na vrtačce (čistil jsem ji) a pak jsem ji smontoval obráceně. Pak jsem šel vrtat (po delší době) a to byl pěkný šok, když se mi vrták točil na druhou stranu

Pavel Špok:
U ručního el. nářadí, různých domácích spotřebičů, zejména tam kde potřebujeme vysoké otáčky motoru k dosažení poměrně vysokých výkonů při malých rozměrech motorků, používáme tzv, univerzální komutátorové motorky. Jsou to seriové motorky.Magnet y(stator)a kotva(rotor )jsou zapojeny do serie.

Změnu otáček lze dosáhnout změnou směru proudu buď ve vinutí statoru nebo na kotvě.
je proto nutné,aby byly vývody přístupné.
Pak je možné vložením vhodného přepínače motorky reverzovat.
Ne každý motorek  umožní přístup k jednotlivým vývodům a provedení úpravy.
Tyto motorky lze napájet i ss napětím,proto , ,univerzální''.
Při napájení ss napětím např. z regulovatelnéh o ss zdroje lze i při poměrně malých otáčkách dosáhnout slušného kroutícího momentu(tahu motoru) a jednoduše regulovat otáčky.
Použil jsem kdysi takto starou narexku k pohonu provizorního navíjecího přípravku (napájení 20-30V.
Potřebujete jednoduše snížit otáčky u vrtačky?
Připojte ji na síť přes dostatečně dimenzovanou diodu.
Můžete zkusit připojit i napěťoně dostatečně dimenzovaný elyt, s vyšší kapacitou.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana