Jak přizemnit anténní stožár?

<< < (2/9) > >>

František Šohajda:
Anténa na CB je pěkný divoch....před bouřkou dovede "vytvářet" pěkné výboje... ;D
Pokud ji necháte neošetřenou...

Miroslav Macek:
Pokud použijete oddálený jímač (vedle antény),  pak je otázka, zda je vhodné stožár antény uzemňovat na místní pospojení uvnitř objektu - tak jak radí návod v Kníšce 2.0.
Já myslím, že je třeba zvážit, zda to je opravdu nutné, případně zda to raději nespojit např. přes jiskřiště.

Jan Hájek:
Citace: Miroslav Macek  21.05.2009, 14:15

Já myslím, že je třeba zvážit, zda to je opravdu nutné, případně zda to raději nespojit např. přes jiskřiště.

Z hlediska ochrany před bleskem je to v podstatě jedno, zda je stožárek chráněný oddáleným hromosvodem připojen či nikoliv. Jeho připojení se dělá z důvodů ochrany před nebezpečným dotykovým napětím.
Připojení přes jiskřiště skrývá nebezpečí v rozdílném potenciálu Jiskřiště TFS většinou se pohybuje v rozmezí 500 - 4 000 V při 50 Hz.

Fuk Tomáš:
Citace: zlý jazyk  21.05.2009, 13:26

Zajímalo by mě, kolik platí firma NHED za reklamu v diskuzích na tomto portálu, že je to zde za tichého přihlížení moderátorů a adminů kamarádíčků, tak okatě prezentováno.

To je myslím typický projev české povahy. Já kozu mít nepotřebuju, ale kdyby chcípla sousedovi, to by bylo něco!

Pokud vím, tak fa DEHN patří mezi sponzory tohle portálu, a divím se (nebo spíš smekám nad seriózností),  že ta propagace je tak nevlezlá a nenásilná. Projevuje se především v odborných radách (které lze použít k realizaci i s výrobky jiných firem),  a vďaka (lehni, robote!) za to.

I já jsem využil rad kolegy Hájka, a musím se přiznat, že - hanba - vše potřebné jsem nakoupil u konkurence. Ale všeho do času...

Schválně, kolikrát se za poslední týden v diskusích kolem hromosvodů objevila od kol. Hájka propagace některého výrobku DEHN?

Jak posuzovat opětovnou montáž hromosvodu?
Jak přizemnit anténní stožár?
Kdo poskytne vzorový výtisk revizní zprávy na hromosvod dle EN62305... ?
Může se zemní jímací soustava bleskosvodu spojovat s místním uzemněním?
V jaké vzdálenosti od hromosvodu lze namontovat anténu - parabolu?
Zrevidovat hromosvod pod vn či nikoliv?
Jak spojit hliník s pozinkem na hromosvodu?
Jak řešit hromosvod na ploché střeše s níže položeným balkonem?

Jednou - volně stažitelný SW pro výpočet bezpečné vzdálenosti
Dvakrát - odkaz na Kníšku
Jednou - odkaz na jiskřiště, s doporučením nepoužít ho!

To je u vás okatá reklama?

Miroslav Macek:
Citace: Jan Hájek  21.05.2009, 15:05

Z hlediska ochrany před bleskem je to v podstatě jedno, zda je stožárek chráněný oddáleným hromosvodem připojen či nikoliv. Jeho připojení se dělá z důvodů ochrany před nebezpečným dotykovým napětím.
Připojení přes jiskřiště skrývá nebezpečí v rozdílném potenciálu Jiskřiště TFS většinou se pohybuje v rozmezí 500 - 4 000 V při 50 Hz.

Stožár antény by bylo nutno chránit před nebezpečným dotykovým napětím jen tehdy, pokud by antény na něm byly napájeny ze sítě 230V, 50Hz - to ale většinou nebývá. Proto připojení stožáru antény přes jiskřiště neskrývá nebezpečí v rozdílném potenciálu - je to stejné, jako kdyby stožár antény nebyl uzemněný vůbec.
Myslím, že doporučení z Kníšky 2.0 - připojit stožár antény přímo na uzemnění uvnitř objektu není správné - může to způsobit problémy, pokud blesk uhodí to antény místo do oddáleného jímače - raději to v Kníšce vymažte.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana