Jak je to s platností ČSN 33 2130 ed.2?
Fuk Tomáš:
Citace: František Šohajda 17.05.2009, 08:20
Je to možné že firmy lobují už i v návrhu ČSN....co já mám za informace tak i třeba Fy DEHN si dala do normy na hromy svoje věci a materiál.. :'(
Hodně lidí bude "prskat" ale je to asi tak....
Myslíte, že by bylo lepší, kdyby týmy připravující mezinárodní normy (např. EN 62305) nekonzultovaly s firmami v oboru (protože by pak třeba mohly být ovlivněny praxí),
a aby se připravovaná řešení důsledně tajila (aby v okamžiku schválení normy nebylo možné si to podle ní realizovat)?
Josef Drda:
Citace: Pavel Horský 17.05.2009, 07:56
Tak je to jasné. Moeller se dostali k návrhu normy a už do svého katalogu zanesli věci, které my ještě netušíme. (jednicka)
Moeller uvádí platnost - Aplikační pomůcky proudové chrániče a reziduální proudy
od 1.9.2008 ::)
proces vydání či tvorby normy ČSN 33 2130 ed.2 se někde asi pozdržel ...
František Šohajda:
TO:Fuk
To by normy co jsou šité na výrobky firem museli být zdarma a sponzorovány těmito firmami jako je to v zahraničí..!
Já nejsem proti aby je dělali a pomáhali je zpracovávat... ..... například lidé co zkoušejí projektanty a revizáky hromosvodů říkají, že je to šité na výrobky těchto firem...a to se tím nijak netají a říkají to veřejně před desítkami lidí...
Já když si něco zalobuji a bude to lépe prodávat mé výrobky tak to budu chválit že je to zlato mezi kamením....
co jsem psal v předchozím příspěvku jako poslední větu bude pravda....
Jan Alin:
Citace: František Šohajda 17.05.2009, 14:24
TO:Fuk
To by normy co jsou šité na výrobky firem museli být zdarma a sponzorovány těmito firmami jako je to v zahraničí..!
Problém není v ceně norem ale v ceně konečných řešení při jejich dodržení které je přiznejme si občas poněkud problematické. Zářný příklad toho jsou nové hromosvody nebo centrální chrániče u rodinných domků. Místo zlepšení bezpečnosti je větší tlak na obejití normy nebo větší spotřebu drahého materiálu bez prokazatelného výsledku. Předpokládám že neustálé změny norem a pravidel pro prodej a zkoušení výrobků jsou snahou určitých skupin které z toho zmatku mají nemalé zisky a s bezpečností to nemá nic společného. Jen doufám že to není jen blbostí těch co o tom rozhodují, pak by to byl opravdu průšvih rovný autu bez řidiče.
Fuk Tomáš:
To by normy co jsou šité na výrobky firem musely být zdarma a sponzorovány těmito firmami jako je to v zahraničí..!
Kde konkrétně? Já když hledám konkrétní zahraniční normu, tak až na vzácné výjimky narazím jen na placený přístup.
například lidé co zkoušejí projektanty a revizáky hromosvodů říkají, že je to šité na výrobky těchto firem...a to se tím nijak netají a říkají to veřejně před desítkami lidí...
Anebo jsou výrobky těchto firem šité na normu? Co bylo dřív, slepice nebo vejce?
Jestli máte konkrétní poznatek, že nějaká konkrétní norma je šita na konkrétní výrobek konkrétní firmy (a nikdo jiný takový výrobek neumí, anebo má dotyčná firma monopolní postavení), tak podejte konkrétní podnět na ÚOHS. Jinak jsou to hospodské řeči.
P.S. když Vy zřejmě víte, kde sehnat zadarmo zahraniční normy, tak mi třeba poradíte. Potřebuji ISO 3158 a ISO 3159 (podle nich se certifikují mechanické náramkové hodinky) a sehnal jsem jen amatérsky oscanované francouzské znění 1. edice ISO 3159.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana