Kdo mi navrhne dokumentaci pro rekonstrukci el. instalace bytu?
Jaroslav Ratiborský:
Citace: náhodný čtenář 15.05.2009, 08:04
Na prúdový chránič treba napijiť všetky zásuvky v byte.
Nejlépe pro vás by bylo řádně si přečíst ČSN 332000-4-41 ed.2 zejména čl.411.3.3 a podle reálné situace se rozhodnout.Pou žívání chráničů u všech zásuvek 230 V touto normou není stanoveno.
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Jaroslav Ratiborský 15.05.2009, 08:28
Používání chráničů u všech zásuvek 230 V touto normou není stanoveno.
Když už se dopustíte tohoto výroku, měl byste jej rozvést.
1) Použití proudového chrániče o IdeltaN=30mA je povinné pro všechny zásuvky.
2) Národní doplněk dovoluje nechránit zásuvky, kde by nežádoucím vypnutím vznikla velká škoda (např. lednice, PC).
Pojem "velká škoda" není v normě definován. Kolik to je, kilo masa? Půl hodiny práce na PC? Musí ta škoda být větší nebo menší než cena UPS?
Zajistíte, že do zásuvky pro PC někdo nevrazí třeba roztrojku a do ní lampičku (jak to mám já)? Trval bych na nezáměnné zásuvce.
Kamil Táborský:
Použijte 1proudový chránič na všechny (světelné a zásuvkové) obvody v bytě(pokud teda děláte kompletní rekonstrukci). Nic se tím neskazí. Maximálně maso v ledničce ;D
Ne ted vážně......nen í třeba se bát vypadávání chrániče.Je-li instalace řádně udělána, není se čeho bát.
P.S.:Na okruh pro pračku je potřeba samostatný obvod
Vladimír Šťavík:
Již existují proudové chrániče, které po výpadku provedou samočině kontrolu a pokud již pominul důvod se samočinně nahodí. Uvnitř je motorek, který provede natažení. Pokud porucha trvá, zůstane vypnutý.
Cena tohoto proudového chániče je však několikrát vyšší než běžného.
Na Ampéru vystavovali tento typ, který zatím ještě nebyl v prodeji.
http://www.schneider-electric.cz/produkty-a-sluzby/rozvody/nizke-napeti/modularni-pristroje-domae/proudove-chranice-s-opetnym-zapnutim-red.html
Máte někdo s něčím takovým již zkušenosti?
Jirka Š. Svejkovský:
Koukám na to, nojo, je to tak.
Otázka zní, kolik to bude stát, když i obyčejný FI za 800,- Kč způsobuje zákazníkovi vyrážku.
Nikde nepíšou, jak ten FI ověřuje bezporuchový stav po vypnutí.
Samočinné zapnutí (...) je zakázáno u strojů. Tady ale taky za moc nestojí.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana