Jaký je minimální zkratový výkon v soustavě 22kV, dle ČSN EN 60909-0?

(1/2) > >>

Jiří N.:
Podle normy ČSN EN 60909-0 se pro výpočet zkratových proudů v soustavě nn vyžaduje údaj maximální a minimální zkratový výkon v nadřazené soustavě, v mém případě vn 22kV.
Oba údaje podle normy mají uvést rozvodné závody.
Bohužel od provozovatelů distribuční soustavy jsem žádný smysluplný údaj nedostal  :(.  
V případě maximálního zkratového výkonu bych si ještě věděl rady, např. údaj ze Sichru 500MVA, zkratové výkony by vycházeli větší, ale bylo by to na straně jistoty a bezpečí.
Ale jak se dopátrat k údaji o minimálním zkratovém výkonu, k ověření zda-li navržené jistící prvky vypnou v předepsaném čase?

#117#

dolac:
Citace: Jiří N.  04.05.2009, 12:51

Bohužel od provozovatelů distribuční soustavy jsem žádný smysluplný údaj nedostal 

Asi ste sa nepýtal na správnom mieste, resp. tých správnych ľudí. Skutočné hodnoty vám možno nebudú vedieť poskytnúť, ale v rámci nejakej prijateľnej tolerancie určite áno.   

IM:
Domníváte se, že by snad zkratový výkon na 22 kV mohl být tak malý, že by jištění na nn nevypínalo v předepsaném čase? To by asi bylo nutno doložit nějakými údaji.

Jiří N.:
Po mnoha telefonátech jsem se nakonec probojoval k jednomu z mála odborníků od ČEZu, který potřebné údaje vysypal z rukávu. Po přepočtení pro běžné nn sítě netuším, proč v normě po nás tento údaj chtějí počítat. Rozdíl mezi maximálním a minimálním je nepatrný a projeví se maximálně v dlouhých paprskových sítí např. na vesnicích. Navíc v normě není výslovně uvedeno, s čím výsledný minimální zkratový proud porovnáme. Takže mám alespoň ponaučení, příště se s tím nemořit 8).

IM:
Pokud počítám zkratový proud za transf. vn/nn, jako orientační údaj používám zkrat. proud daný napětím nakrátko transformátoru, tj. jako by při nekonečném zkrat. výkonu na vn. Vzhledem k velké impedanci transformátoru poměrně vůči síti vn se rozdíl 100-200 MVA na vn projeví na nn minimálně.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana