Mrtin Branka
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« kdy: 30.04.2009, 10:39 » |
|
Mam vypracovaný projekt na el.přípojku chaty, kde bude kabel v zemi chraničce kopoflex a piskovem loži. Na sloupě bude odbočná krabice a elektroměr nebude ve sloupku ale na zdi chaty.
Zajimalo by mně jak jaká je minimalni vzdálenost zemníci tyče od objektu
Tušim že tam jsou 2m a od sloupu, předpokládam je delka stejná.
#116#
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
|
« Odpověď #1 kdy: 30.04.2009, 16:25 » |
|
A proč se nezeptáte Ing. Šlégra, coby vašeho projektanta? Celou vaší situaci zná asi nejlépe, tak proč hledat radu jinde? Bude mít chata i hromosvod? Jak budete řešit vyrovnání potenciálu v objektu atd?
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
bohus
Neverifikovaný uživatel @3
|
|
« Odpověď #2 kdy: 27.06.2016, 16:14 » |
|
moc prosím odborníky o radu, mám chatu, kde chci připojit rozvod elektřiny z elektrocentrál y Scheppach SG3000 (Generátor Synchronní, druh ochrany IP23M, trvalý výkon 2500W, jmenovité napětí 2 x 230V, jmenovitý proud 11,0 A, kmitočet 50 Hz) V návodu se doporučuje uzemnit generátor nějakou tyčí nebo trubkou zaraženou do země (Proudový agregát obsahuje uzemnění, které spojuje rámovou konstrukci stroje s uzemňovacím kabelem v zásuvkách se střídavým proudem. Uzemnění není spojeno s nulovým vodičem střídavého proudu. Pokud je proudový agregát testován fázovým zkoušečem, nevykazuje stejnou zemní smyčku, jako agregát běžného přístroje v domácnosti. V zájmu ochrany před zásahem elektrickým proudem se ujistěte, zda je elektrocentrál a uzemněna. Elektrocentrál a a externí zdroj uzemnění, např. vodovodní roura zapuštěná do země resp. měděná tyč zapuštěná do země, spojte silným drátem).. Je možné provést uzemnění chaty tak, jak jsem se snažil nakreslit v plánku zapojení, abych nemusel vždy, když připojím generátor do přívodky zatloukat trubku do země?? Rovněž bych prosil o radu co dát před jističe ? (nějaký hlavní jistič nebo proudový chránič apod.)
Moc
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #3 kdy: 27.06.2016, 21:07 » |
|
Málo informací a ty které jsou, vidím nějak zmatené.
Jak je jištěn vývod přímo z elektrocentrál y? Jste si jist tím jističem C16/1 i tou B10/1 ? Podle mne je to békovina. maximální hodnoty by měli být 2-4A na světla, 6-10A na zásuvky a rozhodně charakteristik a B jdeo trvalé zatížení generátoru, nebo špičkové? "Plánek" jsem prošel jen tak zběžně a nevidím přizemnění generátoru. Opravdu se jedná o ostrovní systém, nebo to budete kombinovat s pevnou sítí? Rozhodně bych doporučil proudový chránič využít, stejně tak služeb projektanta.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
bohus
Neverifikovaný uživatel @3
|
|
« Odpověď #4 kdy: 27.06.2016, 21:30 » |
|
Málo informací a ty které jsou, vidím nějak zmatené.
Generátor je nový s AVR, a je na něm kolík na který se má přivést uzeměnění z nějaké zaražené trubky do země (dle návodu jak jsem citoval v příspěvku). za upřesnění těch jističů a doporučení proudového chrániče. Jen jsem měl za to, že bude stačit uzemění přivést ze zěmě do rozvodné skříně, jak jsem namaloval a generátor jen přinesu k chatě a zapojím ze zásuvky generátoru do přívodky v chatě. Pevná síť v chatě není. Text z návodu : (Proudový agregát obsahuje uzemnění, které spojuje rámovou konstrukci stroje s uzemňovacím kabelem v zásuvkách se střídavým proudem. Uzemnění není spojeno s nulovým vodičem střídavého proudu. Pokud je proudový agregát testován fázovým zkoušečem, nevykazuje stejnou zemní smyčku, jako agregát běžného přístroje v domácnosti. V zájmu ochrany před zásahem elektrickým proudem se ujistěte, zda je elektrocentrál a uzemněna. Elektrocentrál a a externí zdroj uzemnění, např. vodovodní roura zapuštěná do země resp. měděná tyč zapuštěná do země, spojte silným drátem)..
|
|
|
|
IM
|
|
« Odpověď #5 kdy: 28.06.2016, 12:17 » |
|
Zajimalo by mně jak jaká je minimalni vzdálenost zemníci tyče od objektu Tušim že tam jsou 2m a od sloupu, předpokládam je delka stejná. #116#
1. je nutné uzemnění podle požadavků v ČSN 33 2000-4-41 ed.2? 2. jednou zemnicí tyčí se nedá dosáhnout 5 ohmů, ať je vzdálenost jakákoliv
|
|
|
|
Jaroslav Molák
|
|
« Odpověď #6 kdy: 30.06.2016, 10:35 » |
|
Pro Branku, pokud jste elektrikář a ptáte se jak udělat uzemnění, tak to nechci komentovat. Pokud nejste elektrikář nechte záležitost řemeslníkovi, - projektant, zhotovitel, revizní technik. Mám zkušennost, že projekty se jen odněkud kopírují a potom je hloupé volat údajnému projektantovi, jak to udělat, když..... A někdy mám dojem, že mnoho tazatelů jsou laici a hledají, jak si mají udělat el. zařízení, "Elektrika - to není hop na krávu a je tele".
|
|
|
|
|