Je autor projektu zproštěn odpovědnosti, pokud jeho práci někdo změní?

(1/4) > >>

Stanislav Bartel:
Prováděcí projekt byl jiným zhotovitelem upraven po materiálové stránce tak,
že jsou použité jiné typy polní instrumentáže,
včetně řídících prvků.
Koncepce zůstala zachována včetně chyb,
kterých se projektant dopustil.
Projekt byl jiným zhotovitelem překreslen i s těmito nepřesnostmi a dílo realizováno.
Provozováním hotového díla však uživatel tyto vady reklamuje,
avšak zodpovědný projektant se snaží odpovědnosti zbavit řka,
že projekt byl upravován bez jeho vědomí /i když se na tom také podílel/.

Má oporu v Obch. zákoníku?
Je to dost častý případ hlavně v tomto období,
kdy si zhotovitelé mezi sebou rozdělují zakázky a jde tady o cenu díla.

#112#105# Je to vada původního projektu? Je špatná otázka. "to" má být nějaké konkrétně "co"!

Miroslav Macek:
Tomu příliš nerozumím. Vy chcete reklamovat u projektanta dílo které jste mu ukradli ?

Lukáš Rotrekl:
Pro posouzení zkuste spíše víc popsat o jaké chyby se jedná.....Takh le to podle mě dost dobře nelze posoudit

Petr Doležal:
Dost věcí by se ve vztahu projektant kontra hotové dílo vyřešilo následujícími slovy v SoD:
. . . anebo kdy zhotovitel navrhuje jiný rovnocenný výrobek, musí zhotovitel předložit své návrhy s technickým popisem  ke schválení projektantovi a cenově  objednateli. . .
Pak projektant nemůže "kopat".  ;)

Jirka Š. Svejkovský:
Já do technické zprávy píšu něco jako: Změny oproti tomuto projektu jsou nutné konzultovat s projektantem.

Samozřejmě, pokud se jedná o chybu, je věc jasná. Pokud si ale montážní firma v rámci "úspor" nebo svého "zvyku" překope půlku dokumentace aniž by se mě na to zeptala, pak mám celkem morální problém zadara předělávat PD.

Někdy je to problém montážní firmy - nikomu nic neoznámí a koná. Někdy se domluví s investorem a na projektanta se jaksi zapomene. Pak je to problém investora.

Když mi předají počmáraný realizační projekt, je to ta lepší varianta. Když to ale natahají jak jim to vyjde a "hledej šmudlo" nebo mi elektrikář na pytlíku od svačiny dá jednu malůvku, končím.

S některými firmami prostě domluva je, s některými není. Tady stojím za oním projektantem.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana