Jak nejlépe v praxi dodržet ustanovení ČSN 33 2000-5-52, čl.521.N10.2.6?
Rozmahel Vladimír:
Při revizi vyžaduji osazení " čokolády ", nebo spolehlivou izolaci. Správně zapojená čokoláda má IP20. Ono to může mít dva úhly pohledu. Jeden je bezpečnost pořed dotykem a druhý je určitá předpříprava pro montáž svítidla. Vždy tam musí být nějaká svorkovnice.
Miroslav Lampart:
Citace: Rozmahel Vladimír 07.04.2009, 14:46
Při revizi vyžaduji osazení " čokolády ", nebo spolehlivou izolaci. Správně zapojená čokoláda má IP20. Ono to může mít dva úhly pohledu. Jeden je bezpečnost pořed dotykem a druhý je určitá předpříprava pro montáž svítidla. Vždy tam musí být nějaká svorkovnice.
Svorkovnice určitě, ale proč upevněná na zdi nebo na stropě. Toť jádro problému - co s tím?
Rozmahel Vladimír:
Je dobré si všimnout pro jaké vodiče je to požadováno. Můstkové, páskové - může je držet je pouze tenoučká vrstva omítky
lištové - zatažením za vodič vypadne kryt celé lišty
Miroslav Lampart:
Citace: Rozmahel Vladimír 07.04.2009, 15:44
Je dobré si všimnout pro jaké vodiče je to požadováno. Můstkové, páskové - může je držet je pouze tenoučká vrstva omítky
lištové - zatažením za vodič vypadne kryt celé lišty
Elektrikář s praxí nikdy nezamázne konec vodiče u vývodu pro světlo, tenkou vrstvou sádry. Pak při věšení lustru by opravdu mohlo vypadnout vedení z celého stropu. Já zakončení u vývodu řeším tak, že vyvrtám díru asi 2 cm dlubokou, vrtákem o průměru asi 3 cm. Z plochého vodiče udělám do té díry malou smyčku ve tvaru "U" a pak zasádruji. Ono to líp drží a nevyškubne se to při montáži světla. Má někdo ještě jiný jednoduchý zlepšovák?
Lubomír Jindra:
Koukal jsem na to o víkendu a v ČSN 33 2000-5-52 jsou kapitoly "N" naše národní specialita, tak mě napadlo, zda vámi uvedný článek není náhodou převzaný ze starší ČSN 34 1050 z roku 1970 a tehdy by mě napadal jediný důvod - aby byly hliníkové vodiče připojené do upevněné svorky, z důvodu jejich lámavosti při manipulaci se svítidlem, před montáží.
Ale to je jen můj dohad, možná úplně mylný, starou 1050 nemám.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana