Jak nejlépe v praxi dodržet ustanovení ČSN 33 2000-5-52, čl.521.N10.2.6?

(1/3) > >>

Miroslav Lampart:
Ať to nemusíte hledat:
ČSN 33 2000-5-52, čl.521.N10.2.6: "Vývody pro dodatečně montovaná svítidla se musí zakončit ve svítidlové svorkovnici upevněné na stropě nebo na stěně. Pro takové svítidlo se zřizuje světelný vývod zakončený ve svítidlové svorkovnici, která u vedení z můstkových, lištových a páskových vodičů musí být upevněna na stropě nebo stěně."
 (norm)
Když musí, tak musí, ale jak to nejlíp dodržet, když podle mne jsou nejvhodnější "mačkací" bezšroubé svorky, a ty nejdou přišroubovat na zeď? To je nutné se vrátit o 20 let zpět a šroubovat na zeď kousky lámací svorkovnice, které stejně při montáži moderních svítidel bude asi nutné sundat, protože by při montáži vadily, kdyby byly napevno na zdi nebo stropě.

#uft#

Radim Strycharski:
Jak vidno, toto ustanovení se v praxi asi moc důsledně nedodržuje.  >:D

Miroslav Lampart:
Taky koukám, že všichni zarytě mlčí. Očekával jsem, že alespoň projektanti ví všechno a že se ozvou.
 :'(

Petr Doležal:
Citace: Miroslav Lampart  07.04.2009, 10:11

. . . Očekával jsem, že alespoň projektanti ví všechno . . . .

:o Že by to byli elektrikářští všeznalci ?
To ne, naopak, nestydím se v takových detailech požádat o radu právě montážníky. Praxe je praxe a to nám projektantům často chybí.

Miroslav Lampart:
 (poklona)  pana Doležala.  ;)

Já požádal i montážníky, ale asi zatím nikdo vývod na světlo nedělal. :(

Já to při revizích běžně přehlížím, protože to je podle mne naprostá ptákovina a nic to neřeší, ale norma je norma. Abych byl upřímný, za posledních cca 25 let jsem do do revize napsal jako závadu jen jednou, abych vytočil bordelářského, arogantního a drzého montážníka a nebyla to samozřejmě jediná závada, bylo jich tam povícero.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana