Je nutno při aplikaci vyhlášky 137/1998 Sb. aplikovat ČSN EN 62305-1 až 4 ?
Jaroslav Ratiborský:
Tato otázka mne napadla,když jsem pročítal § 47 Vyhlášky 137/1998 Sb. o obecných technických požadavcích na výstavbu.
Zejména mne zaujal datum,kdy uvedená vyhláška nabyla účinnosti:
Právní předpis č. 137/98 Sb. nabyl účinnosti dnem 1.7.1998.
V tu dobu platila ČSN 341390.
Uvítal bych informaci,který právní předpis stanovuje,podle kterých norem nebo pravidel musí být realizovány požadavky daného předpisu.
Tzn.který zákon,vyhláška požaduje provedení stavby dle norem nebo jiných pravidel platných v době vydání vyhlášky nebo norem platných v době realizace stavby.
#116#
Miroslav Macek:
Vyhláška 137/1998 Sb. má v České republice přednost před normami.
Při správném použití platné ČSN EN 62305-2 (pokud o něčem takovém lze vůbec hovořit) není u velké části staveb (např. rodinných domků) ochrana před bleskem (LPS) nutná.
Proto nezbývá (chceme-li dodržet vyhlášku), než použít původní normu ČSN 34 1390 z roku 1969, kvůli níž v podstatě tato část vyhlášky, nařizující ochranu před bleskem, vznikla.
Podle mého názoru tedy pro tuto nezanedbatelno u část objektů ještě stále platí v České republice tradiční norma ČSN 34 1390 z roku 1969, dokud nebude vyhláška 137/1998 Sb. zrušena.
Jan Hájek:
Hiearchie je následující:
Ústava - zákony - vyhlášky - normy
Norma není obecně závazná, avšak určuje minimální technické opatření, které jsou Vaší právní poviností.
Tzn.: Pokud vás jakákoliv česká vyhláška či zákon vyzývají řešit nějaký technický problém využijete aktuální a platnou českou technickou normu k jeho vyřešení, nebo řešení prokazatelně lepší, abyste ho dokázal obhájit.
Na podrobnosti se schválně zeptejte svého právníka, neřekne vám nic jiného.
To: Macek
Máte hezký přehled o právním prostředí, ale nevím, kterého mimoevropského státu.
Jaroslav Ratiborský:
To: Hájek
Ve Vaší odpovědi nemohu najít odkaz na konkrétní právní předpis-zákon,popř.vyhlášku-ze kterého vyplývá váš názor.
Aleš Dobrovolný:
Citace: Jaroslav Ratiborský 01.04.2009, 09:14
To: Hájek
Ve Vaší odpovědi nemohu najít odkaz na konkrétní právní předpis-zákon,popř.vyhlášku-ze kterého vyplývá váš názor.
Ústava ČR jako nejvyšší zákon
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana