Je kompatibilní vnitřní přepěťová ochrana s proudovým chráničem?
Zbyněk Novák:
Citace: XL 30.03.2009, 21:28
... tedy pokud se přepětí svede mezi L a N nebo projde spotřebičem (nevznikne reziduální proud). ...
přepětové ochrany svádí proud jen do PE jestli se nepletu (nebo pletu?)
XL:
Citace: Zbyněk Novák 30.03.2009, 22:02
Jen jsem chtěl upozornit i na to, že i pokud tu přepěťovou ochranu ze zásuvky vytáhnete (nehledě k tomu, že mnoho těch levných stejně nefunguje), nemusíte mít vyhráno. Optimální je asi použít ke kvalitnímu svodiči chránič G, případně doplnit UPS. Některé ochrany obsahující varistory mají i vyšší trvalý proud, takže když takových prodloužení s ochranou použijete více v jednom okruhu, může to vypínat i bez přepětí.
Zbyněk Novák:
ale používat proudový chránič, který je zpožděný je dost riskatní.... při úrazu jde o setiny vteřiny, které rozhodují mezi životem a smrtí .... jen sebevrah by si dal proudovy chranič se zpožděným vypínaním ::)
Fuk Tomáš:
Citace: Zbyněk Novák 30.03.2009, 22:02
Solidní ochrany mají varistory L-N, L-PE i N-PE. Ale v Bau... apod. se seženou i za stovku takové, které některý z nich nemají.
XL:
Citace: Zbyněk Novák 30.03.2009, 22:15
ale používat proudový chránič, který je zpožděný je dost riskatní.... při úrazu jde o setiny vteřiny, které rozhodují mezi životem a smrtí .... jen sebevrah by si dal proudovy chranič se zpožděným vypínaním ::)
To zaleží na uživateli, já bych se chrániče G nebál, v instalaci kde jsou chrániče G se téměř nevyskytují nežádoucí vypnutí a z hlediska bezpečnosti bych to neviděl tak tragicky. Horní hranice vypnutí by měla být stejná jako u chrániče pro všeobecné použiti (-), jen je zmenšením povoleného rozptylu posunuta dolní hranice směrem nahoru. Jiná situace je u chrániče S - ten je vhodný např. u centrálního chrániče pro budovu (100-300mA) proti požáru pro zajištění selektivity. Více bych se bál různých chráničů napěťově závislých, případně nevhodně použitých chráničů AC např. v koupelně (kde manželka používá např. kulmu s přepínáním na polovoční výkon zařazením diody atd.), či podezřele levných elektronických chráničů . Hlavní slovo má projektant a to já nejsem, tak to možná někdo doplní.....
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana