Lze ziskat 400V v bytě, kde je jen 230V rozvod?

<< < (2/3) > >>

Štefan Beláň:
Kdyby se dodržovaly normy, tak by s přívodem od elektroměrové rozvodnice RE do bytové rozvodnice RB neměl být problém. ::)
Problém je v tom, že se nedodržují normy >:(  - viz příloha.

zdenek2752:
Jestli jsem to dobře pochopil, tak tazateli jde o to, jestli lze u něho v bytě ze stávajícího jednofázového přívodu vyrobit 3 fáze. Pokud nebudeme uvažovat nějaké krkolomnosti tak to nelze.
Teoreticky by bylo možné zapojit vše na jednu fázi, hodně tlustým drátem a velkou pojistkou. Prakticky je to hovadina. Jediné správné řešení je přivést třífáz z toho místa kde je k dispozici a to způsobem jak popisují kolegové.

Pavel Horský:
Citace: zdenek2752  28.03.2009, 14:02

Jestli jsem to dobře pochopil, tak tazateli jde o to, jestli lze u něho v bytě ze stávajícího jednofázového přívodu vyrobit 3 fáze. Pokud nebudeme uvažovat nějaké krkolomnosti tak to nelze.
Teoreticky by bylo možné zapojit vše na jednu fázi, hodně tlustým drátem a velkou pojistkou. Prakticky je to hovadina. Jediné správné řešení je přivést třífáz z toho místa kde je k dispozici a to způsobem jak popisují kolegové.

Proto se také nikdo tím co popisujete nezabýval. Jak sám píšete, " je to hovadina".

Tomáš Jarovec:
Citace: Štefan Beláň  28.03.2009, 09:33

Kdyby se dodržovaly normy, tak by s přívodem od elektroměrové rozvodnice RE do bytové rozvodnice RB neměl být problém. ::)

Obávám se, že ani dodržování norem nestačí. Těžko vyměníte v trubce vodiče 2x6 mm za 5x6mm nebo 4x10mm. Kabel CYKY 5x6 nebo 5x10 je podle mne ideální řešení - pokud ho teda někdo nenavrtá  (surprice).

Labatt:
Tady si někdo nevšiml, že 220V a 380V již delší dobu neexistuje. Od jisté doby máme rozvody 230V a 400V. Laici to ale opravdu nevědí. Jinak souhlasím s předchozími odpověďmi že v naprosté většině případů to jistě realizovat jde. Určitě je nutné konzultovat způsob s elektrikářem přímo na místě a jak již bylo řečeno, někdy to je jednoduché a laciné, jindy složitější a dražší + vyřizování povolovaček o navýšení příkonu, změna přípojky, atd..

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana