Čo sa udeje s chráničom, keď sa odpojí ochranný vodič PE v sieti TN-S?

<< < (4/5) > >>

ALCR:
Citace: Róbert Gelem  17.03.2009, 22:23

No to som rád a ďakujem za vysvetlenie,teda mám tomu rozumieť,že ochranný vodič PE pri ochrane nebude chýbať a keď sa budem držať neživej časti spotrebiča aj pri odpojenom PE vodiči a budem dobre uzemnený,nemalo by sa mi nič stať?Môžem to teda v kľude vyskúšať?

No moc bych to nezkoušel, chránič 30mA vypíná kolem 20mA a to sakra bolí, navíc je tu riziko, že chránič smrti nezabrání dochází k tomu prý zhruba v 10% případů u osob se slabším srdcem a u případů, kdy proud projde srdcem v určitém cyklu.

Jednou jsem to nechtěně vyzkoušel, dostal sem kopanec, ucukl sem, chránič nevybavil a bolelo to dost.

I když bude přerušen vodič PE tak chránič pokud je v pořádku při průchodu nebezpečného proudu tělem vypne a vzhledem k rychlosti vypnutí by člověk měl pocítit jen nepříjemné kopnutí, pokud nebude mít smůlu a nebude patřit do těch 10%,  nebo se nezabije např. pádem ze žebříku následkem leknutí.

0,5 – 2 mA   člověk začíná vnímat elektrický proud
10 – 25 mA   bolestivé svalové křeče, nelze povolit sevření
50 – 80 mA   zástava dechu a srdce, bezvědomí
nad 0,1 A   smrtelný proud

Miroslav Minařík:
Citace: ALCR  18.03.2009, 01:40

No moc bych to nezkoušel, chránič 30mA vypíná kolem 20mA a to sakra bolí, navíc je tu riziko, že chránič smrti nezabrání dochází k tomu prý zhruba v 10% případů u osob se slabším srdcem a u případů, kdy proud projde srdcem v určitém cyklu.

Jednou jsem to nechtěně vyzkoušel, dostal sem kopanec, ucukl sem, chránič nevybavil a bolelo to dost.

I když bude přerušen vodič PE tak chránič pokud je v pořádku při průchodu nebezpečného proudu tělem vypne a vzhledem k rychlosti vypnutí by člověk měl pocítit jen nepříjemné kopnutí, pokud nebude mít smůlu a nebude patřit do těch 10%,  nebo se nezabije např. pádem ze žebříku následkem leknutí.

0,5 – 2 mA   člověk začíná vnímat elektrický proud
10 – 25 mA   bolestivé svalové křeče, nelze povolit sevření
50 – 80 mA   zástava dechu a srdce, bezvědomí
nad 0,1 A   smrtelný proud

To: ALCR Pěkně popsáno!
Mám za sebou tisíce kopanců z montáží na vysokých pecích, a tak už s dotykem podvědomě počítám s peckou. Minimalizuji rizika abych ji nedostal.
Jak ALCR píše, věřím tomu, že někoho může totálně skolit i menší proud a nemusí to být zrovna 0,03A. Stačí být unaven, jiné tělesné konstrukce a hlavně něco jiného je kopanec v rozvodně (kde s tím počítám) a něco jiného v kuchyni, když si jdu pro jídlo.

A podle mne nejlepší odpověď na Vaši otázku:
měl Georgis Fasulis ... Když se odpojí PE vodič, pak ho nahrazujete vy ...

Aleš Dobrovolný:
Když pominu fyziologické účinky průchodu el. proudu lidským tělem, mělo by proudovému chrániči být naprosto lhostejno, zda je PE vodič připojený, nebo ne. Prostě v případě rozdílu proudu na diferečním trafu cca 20-30 mA vypne. Přes co a kam proud uniká naštěstí neřeší.

Naopak funkci jističe to jedno nebude a v nepříznivém případě bude na poruchou oživlé neživé části nebezpečné napětí. A jistič může držet, neboť je projektován na určitou velikost impedance smyčky, která se přerušením  PE vodiče určitě nesníží.

Pokud máme v tomto případě osazený proudový chránič a dotkneme-li se takovéhoto předmětu dostaneme bombu a chránič pravděpodoně vybaví a zachrání nám život. Pokud chránič není, dostaneme bombu a podle situace a momentálního štěstí buď přežijeme a nebo ne.

František Šohajda:
Byl jsem dříve na několika přednáškách Ing. Honyse a ten vždy vyprávěl jak dělávali pokusy s proudem přes tělo aby jej zakomponovali do norem....
Jen si vzpomínám jak říkával že když to zkoušel na vlastní ruce tak už 7mA pořádně sevřelo svaly na ruce a nemohl to pustit i kdyby sebevíce chtěl....
Vždy to potom chvíli trvalo než se dostal do "původního" stavu...

Georgis Fasulis:
To Aleš dobrovolný:
Citace: Aleš Dobrovolný  18.03.2009, 09:27

Pokud máme v tomto případě osazený proudový chránič a dotkneme-li se takovéhoto předmětu dostaneme bombu a chránič pravděpodoně vybaví a zachrání nám život. Pokud chránič není, dostaneme bombu a podle situace a momentálního štěstí buď přežijeme a nebo ne.

To není pravda!! Píšu to tady pořád dokola!
Správně byste měl napsat: Pokud máme v tomto případě osazený proudový chránič a dotkneme-li se takovéhoto předmětu dostaneme bombu a chránič tím, že rychle vypne, POUZE ZVÝŠÍ PRAVDĚPODOBNOS T ŽE vás PROUD NEZABIJE!

Z Vašeho textu opět vyplývá, že chránič jako ochrana před neb. dotykem živých částí nás v podstatě vždy spasí!
Není to pravda! Jen zvyšuje pravděpodobnos t,  že se vám nic nestane, ale negarantuje to!

A to je nejpodstatnějš í ZÁVĚR této diskuse o proudovém chrániči!

O tom, že lidé považujou CHYBNĚ chránič za všemocný, který jej vždy ochrání, svědčí i autorův zvažovaný nebezpečný experiment s vlastním tělem!

Osazení chrániče je důležité a jeho výhody a jsou právě v tom, že odpíná ihned:
1) Při náhodném dotyku osoby s živou částí! V tom případě ale jen zvyšuje pravděpodobnos t přežití takového dotyku.
2) Při poruše vypíná ihned i v případech s velkou impedanční smyčkou (a třeba i při přerušeném PE vodiči - ale to jen tehdy, pokud máme provedeno pospojování, jež je uzemněno)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana