Čo sa udeje s chráničom, keď sa odpojí ochranný vodič PE v sieti TN-S?
Róbert Gelem:
Čo sa udeje, keď sa z nejakých príčin odpojí ochranný vodič PE v sieti TN-S?
Vieme, že je to jedna z nevýhod ochrany samočinného odpojenia napájania.
Je zrejmé, že pri poruche chránič nebude fungovať.
Ako tomuto javu zamedziť, okrem toho, že sa ochranný vodič sa nesmie istiť a spoje musia byť zabezpečené proti samovoľnému uvoľneniu?
Miroslav Minařík:
Citace: Róbert Gelem 17.03.2009, 20:36
Čo sa udeje, keď sa z nejakých príčin odpojí ochranný vodič PE v sieti TN-S?
Vieme, že je to jedna z nevýhod ochrany samočinného odpojenia napájania.
Je zrejmé, že pri poruche chránič nebude fungovať.
Ako tomuto javu zamedziť, okrem toho, že sa ochranný vodič sa nesmie istiť a spoje musia byť zabezpečené proti samovoľnému uvoľneniu?
Proudový chránič nezareaguje, pokud z chráněného pracovního obvodu neunikne poruchový proud. Pokud unikne, pak chránič reaguje a vypíná obvod s vodičem PE nebo bez něj.
(norm)
Kdysi jsme zkoušeli funkci chrániče a zjistili jsme, že pokud opravdu naším tělem neproteče proud chránič nereaguje. Až se uzemníme, proud proteče a chránič vypíná (doufejme, že vždy).
(dance)
Tedy teoreticky: pokud tělem neprojde poruchový vypínací proud, fíčko nezareaguje,
ale asi ani nezabije.
A teď co s tím vodičem PE? (whist)
Jak to vidíte ostatní?
Róbert Gelem:
No to som rád a ďakujem za vysvetlenie,teda mám tomu rozumieť,že ochranný vodič PE pri ochrane nebude chýbať a keď sa budem držať neživej časti spotrebiča aj pri odpojenom PE vodiči a budem dobre uzemnený,nemalo by sa mi nič stať?Môžem to teda v kľude vyskúšať?
Citace: Miroslav Minařík 17.03.2009, 22:03
Proudový chránič nezareaguje, pokud z chráněného pracovního obvodu neunikne poruchový proud. Pokud unikne, pak chránič reaguje a vypíná obvod s vodičem PE nebo bez něj.
(norm)
Kdysi jsme zkoušeli funkci chrániče a zjistili jsme, že pokud opravdu naším tělem neproteče proud chránič nereaguje. Až se uzemníme, proud proteče a chránič vypíná (doufejme, že vždy).
(dance)
Tedy teoreticky: pokud tělem neprojde poruchový vypínací proud, fíčko nezareaguje,
ale asi ani nezabije.
A teď co s tím vodičem PE? (whist)
Jak to vidíte ostatní?
Miroslav Minařík:
Citace: Róbert Gelem 17.03.2009, 22:23
Môžem to teda v kľude vyskúšať?
No to jste mě rozesmál!
Na to se ptejte výrobce toho chrániče, ne mě nebo tady lidí v diskusích!
Zbyněk Novák:
vodič PE je tam právě proto, aby poruchový proud nešel přes člověka do země, ale aby šel tím PE vodičem. Takže člověka tam ani není potřeba k tomu, aby chranič zareagoval.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana