Dokázali by jste podle tohoto projektu realizovat hromosvod?

<< < (4/5) > >>

Jaroslav Matějka:
Pokud bych instaloval pouze jednu jímací tyč nebude vycházet ochranné pásmo celého RD. V dokumentaci je jeden komín (oceloplechový) od krbu a jeden výstup od plynového kotle. Pokud budu posunovat svody jak Vy říkáte nebude vycházet ani svod po 15 metrech.

Milan Selezan:
V predchadzajúco m návrhu vzdialenosti som len odhadoval. Ale s tými tyčami pozrite si z CSN-STN 341390 čl.136, čl. 41 porovnať s 36(je vzdialenosť menšia ako 10m),čl.39(hrebeňová sústava je tiež jímacie vedenie),  prípadne 64c (keď 40m možná budú stačiť 2zvody a tretí pri komíne).

Zdeněk Skalka:
To p. Matějka
1. Uzemnění
a)Tam, kde projektant udává svorku SK musí být svorky dvě a použil bych, místo nich svorky SR 02 nebo SR 03.
b) Vývod pro SHK bych kozultoval s investorem a vyvedl ho v místě budoucího rozvaděče domu.
2. Komín mezi sv. 4 a 5
a)Možnost, jak uvádí pan Selezan - nebo svod od pomocného jímače komínu vést vodorovně po střeše ke svodu č. 1 - dle mne to však není elegantní řešení.
b) Moje úvaha (neznám žádné rozměry) - spočítal bych půdorysně vzdálenost od svodu č.3 po patku komína (mezi sv. 4 a 5) a od patky komínu po sv. č. 1. Pokud by každá z těchto vzdáleností vycházela do 30. metrů (podle mého odhadu by to mohlo vyjít),  vypustil bych sv. č. 5 a sv. č. 4 bych umístil u tohoto komínu a připojil bych k němu svod pomocného jímače komínu. Svod by byl "pěkně zašitý" za rohem, komín elegantně připojený na hromosvod a ještě by se trošku ušetřilo.
Ale pozor! Toto řešení by bylo zásahem do projektu a projektant by se k tomu měl vyjádřit!
PS: v TZ je uvedena i mřížová jímací soustava - nějak se mi ji nepodařilo najít :-).

Jaroslav Matějka:
Musím vůbec přizemnit například komín když má oceloplechovou stříšku nebo vývod od plynového kotle. Tyto předměty jsou nižší než hřeben střechy a na hřebenu střechu jsou ještě 1,5m vysoké jímače. A tyto předměty jsou v ochranném pásmu jímačů.

Zdeněk Skalka:
Zdá se, že jste si odpověděl sám.
....... A tyto předměty jsou v ochranném pásmu jímačů.
Pokud  v listopadu vyjde nová norma tak to bude počítání "z inéj bečky".

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana