Podle které normy se zemní plynovod?

<< < (3/3)

František Jiráček:
Citace: Hugo K.  04.03.2009, 16:45

Co byste řekli zatlučení několika tyčových zemničů okolo objektu a přizemnění PE nebo PEN na několika přístupných místech?Alespoň u jednoho zemniče by bylo možno zakopat cca 5 m FeZn pásku. (poklona)  za vyjádření.

Jednou jedinkrát jsem tloukl tyče poblíž budovy. Při představě, že tluču do země 2m tyč a nevím vlastně kam, mi běhal mráz po zádech. Ještě že to šlo lehce.
Bez vytyčení sítí bych to dnes neudělal. Nestojí to za to.

IM:
V prvé řadě musíte vycházet ze stavu a provedení elektroinstala ce ve Vašem domě.  Potom se zabývat doplňujícím pospojováním a uzemněním plynovodu. Jedno bez druhého je o ničem.
Návodya normy jsou v předcházejícíc h příspěvcích.

František Jiráček:
To se s tím opravdu nikdo nikdy nesetkal?

Že já se neptal na zapojení schodišťáku (nebo jinou pitomost),  to by bylo odpovědí.

Miroš Jan:
No nejlepší bude provést zbrusu nové uzemnění.

Georgis Fasulis:
To Jiráček:

Pokud se jedná o starý objekt, nemůže vás k instalaci HOP se vším všudy, co s tím souvisí nikdo nutit.
Revizní technik může posoudit současný stav. Pokud se mu nelíbí uzemnění objektu (podložené měřením),  může to napsat do závad a tím přinutit majitele objektu o rekonstrukci (vylepšení) uzemnění.

Pokud se mu nelíbí (jak naznačujete) jen, že není přívodní trubka plynu k uzemění objektu připojena, může to dát do závad.
Osobně doporučuji: Plynovou trubku v místě vstupu do objektu připojit třeba drátem FeZn k nejbližšímu uzemňovacímu bodu. Pokud chybí nebo je příliš daleko, vytvořte lokální uzemnění poblíž trubky a objektu samostatně pomocí pásku tyčí apod. V rámci toho už můžete HOP v místě přívodu plynu ve sklepě vytvořit. K ní pak připojit další předměty - např. rozvaděč plynové kotelny (nevím k čemu plyn používáte) a ostatní přístupné ochranné pospojování.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana