Požaduje ČSN332000-7-701 ed.2 spojení ochranného kolíku s pospojováním koupelny?

(1/3) > >>

Vladimír Pašek:
Rozumím ČSN 332000-7-701 ed.2 dobře, když tvrdím, že nepožaduje spojení ochranného kolíku zásuvek s doplňujícím pospojováním koupelny?
(samozřejmě TN-S, FI0,03A).

#117#116#105#

Radek Červený:
Dříve se doplňující pospojování koupelny připojovalo ze zemnícího kolíku zásuvky, dnes by se mělo připojit na samostatný přívod z rozvaděče nebo EPS. Tím bych považoval věc za vyřešenou a kolík zásuvky již s pospojováním také nepropojuji.

Bojler v koupelně za FI nebo před FI: věčné téma diskuzí, každý má svůj názor a nelze říct, že by byl názor obou stran špatný. Možná mi unikla novela normy, která toto striktně nařizuje, v tom případě mně prosím doplňte. A pokud zapojíte bojler před FI, nezapomeňte klást zvláštní důraz na dobré pospojování.

Když pominu určení vnějších vlivů, které určí prostředí a zohlední krytí, tak mi nejde do hlavy, kdo bude lézt do 3,5 metru aby nahodil jistič  ;)

Petr Doležal:
Jestli se nepletu, tak výjimka pro bojlery bez chrániče platí jen pro ČR. Že by svodové proudy bojlerů byly jen v ČR ? To se výrobcům "šuntů" otevřelo odbytiště  :)
A nebo je někde jinde "zakopaný pes" ?

Aleš Dobrovolný:
ČSN 332000-7-701 Příloha ZA (normativní) - Zvláštní národní podmínky: Národní zvyklosti a praxe, které nemohou být změněny např. klimatické podmínky a podmínky uzemnění. Do doby jejich harmonizace formou části evropské normy nebo harmonizačního dokumentu.

Česká republika
...
701.415.1 Ochrana proudovým chráničem s residuálním vypínacím proudem nepřesahujícím 30 mA není předepsána pro obvod napájející pouze pevně uložený ohřívač teplé vody
...

Pavel Horský:
Poslal: Petr Doležal      Posláno: 03.02.2009, 14:05
Vložit citaci
Normu 33 2000-7-701 ed.2 je třeba číst až do konce.
Je tam Příloha ZA - Zvláštní národní požadavky
Tam je k čl. 701.415.1 pro ČR uvedeno, že pro pevně uložený ohřívač teplé vody chrániče netřeba.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana