Jak je správné uspořádání obvodů v rozvaděčích?
Josef Benešovský:
(poklona) za příspěvky i za reakce, které teprve příjdou.
(poklona) také za citatace z norem (bez ironie, protože každý přece jenom normy nemá po ruce), ale má představa na Vaše reakce je váš názor a hlavně jasný závěr, protoře se setkávám:
S rozvaděči "vydrátovanými" dle původního dotazu vodiči - CYA, v jedné plastové vkládací liště - obvody silové 230/400V a obvody MaR 24V PELV. Dle některých výrobců je to správně..., a někteří výrobci na obvody 24V PELV dávají dvojitou izolaci a vyvrací skutečnost, že mohou být v jedné plastové liště obvody 230V a 24V PELV "vydrátovanými" vodiči pouze se základní izolací (vodiče CYA).
Dle mého názoru není náhled na tuhle problematiku tak jasný, protože výrobců rozvaděčů je mnoho a způsob "vydrátování" je různý.
Milan Karvánek:
I s při použití vodičů s dvojitou izolací se nevyhnete problému na kontaktech relátek. Proč by obvody MaR musely být PELV a nejsou jenom FELV? Co je napsáno v projektu? Já si nepamatuju snad jediný kde by výslovně bylo určeno, že jde o PELV nebo SELV. Při revizi MaR beru automaticky 24V jako FELV, není - li výslovně určeno jinak. Argumenty montážníků, že to je dobrý, vždyť je tam 24V přecházím s úsměvem.
Georgis Fasulis:
Ano, pokud se to bere jako FELV, pak je to v pořádku. Jenomže někteří Maráci a ASŘ-áci vám napíší, že soustava je PELV, aby měli klid s ochranou před NDN, a v tom případě mohou nastat, a nastávájí, problémy s relátky, které jsem popsal.
Když berete pane Karvánku obvody MaR jako FELV, jak pak pohlížíte na obvody MaR, které nemají použitý ochranný vodič?
Milan Karvánek:
TO: Fasulis > správná odpověď by byla že v obvodech FELV i u MaRu ochranný vodič vždycky je, nebo přístroj je II.třídy . Nicméně praxe bývá mnohdy horší. Starší instalace bývají z tohoto hlediska většinou v pořádku. Jako červená nit se vine tímto portálem a celou naší praxí "profesionalita, profesionalita a ještě jednou profesionalita". Tam kde chybí nepomůže ani svěcená voda.
Georgis Fasulis:
Pane Karvánku, je to i můj názor. Jenže to marákům můžete říkat stokrát, oni na to přesto zvysoka kašlou a řeknou vám: Na co zeleno/žlutý, když tam mám 24V!
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana