Lze na schodišti zapojit PIR čidla na stávající rozvody bez úprav?
Petr Doležal:
U nás v 9ti podlažní domu se v každém patře instalovala lišta s kabely vedoucími k jednomu čidlu a jednomu autonomnímu nouzovému svítidlu.
Kabely ke stávajícím svítidlům zůstaly pod omítkou. V rozvaděči JOP na chodbě se všechno setkalo.
Nevidím smysluplné, aby se při nebezpečí trvale rozsvítilo jen patro. Je třeba osvětlit celé schodiště až do přízemí. Toho docílíme vypnutím jističe osvětlení, umístěným v přízemí. Nouzáky jsou zářivkové s intenzivní svítivostí.
Radek Červený:
Citace: Petr Doležal 20.02.2009, 18:27
U nás v 9ti podlažní domu se v každém patře instalovala lišta s kabely vedoucími k jednomu čidlu a jednomu autonomnímu nouzovému svítidlu.
A co říkal požární technik na lištu v každém patře v chráněné únikové cestě? ;)
Petr Doležal:
:)
Nevím, já u toho nebyl. Ani nevím, co je v liště za kabely.
Milan Karvánek:
Citace: Radek Červený 20.02.2009, 18:29
A co říkal požární technik na lištu v každém patře v chráněné únikové cestě? ;)
Tohle je hodně "žhavé téma" tys někdy viděl požární posudek před úpravou instalace ve stávajícím paneláku?
Petr Doležal:
Tak mi to nedalo a mrknul jsem se do encyklopedie, a tam :
Chráněná úniková cesta
Trvale volný komunikační prostor, vedoucí k východu na volné prostranství, chráněný proti účinkům požáru požárně dělicími konstrukcemi.
A protože vstupní dveře do bytů jsou z papundeklového sendviče, žádnou dělící konstrukci nemáme, leda tak až venkovní fasádu. Takže:
1. buď se nejedná o chráněnou , ale o prostou únikovou komunikaci
2. nebo všech 32 bytů je třeba osadit těžkými protipožárními dveřmi a v souvislosti s tím uložit kabely pod omítku, což je proti těm dveřím "plivanec".
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana