Proč má napaječ k notebooku 3 žilový přívod ?
Pavel Plhal:
Snad jen na závěr:
Právě mi syn sehnal druhý zdroj k NB a světe div se, pžívod 230V I.třída, ochranný kolík. Uvnitř zdroje porpojen na - pól.
Původní zdroj bez ochtanného kolílu tedy II.třída.
Parametry téměř stejné, jen výstupní I je o 1A nižší, zato na primáru je o 0,2A vyšší.
Tak jsem dumal, co se stane, když to připojím. Změřil jsem Uo, shodné, polarita shodná.
Tak jsem to nakonec zapojil. Jede bez problémů. Jen si musím dát pozor na spojení s něčím co má síť odjinud. Tam to asi bude chtít oddělovací členy nebo zdroj II. třídy, tedy ten původní.
Jakub Janda:
Ochranný kolík není pravp. spojen s minus na sekundáru - měřeno ohmetrem / rozdělat napaječ zatím nechci, je přelepen ochr. štítkem /. Naštěstí jsem měl možnost napaječ vyzkoušet na jiném NT a tam bez problému funguje.Tak že si napaječe s kolegou asi prohodíme.
Rozdíl mezi oběma napaječi je pouze ve výkonu a ss napětí, můj má 60W/18,5V a jeho 90W/19V a samozřejmě výrobci - on má originál DELL.
Konfigurace NT je přibližně stejná.
díky všem za příspěvky
Pavel Plhal:
Tak když napíšu, že kolek je spojené na - pól, tož je to vodzkóšený, žádný šméčko.
Prostě tenmuj zdroj má ochranné drát propojené ná -pól a basta.Ohmmetrt néní sandál, Ohmetr měří...
Jirka Š. Svejkovský:
Takže, předevčírem jsem dceři koupil nového noťase a tak máme doma dva. Můj služební, elektrárnou, ocelárnou, ohněm, větrem a vánicí ošlehaný Acer je ve třídě I, její nový, panenský, škrábanců (a nevlídného zacházení) prostý Fujitsu Siemens je ve třídě II.
Právě si sepisuju lhůty revizí na oba stroje. Nevíte někdo, jak se u toho určuje způsob použití? ;D
e.liska:
Jedna z moznosti je (tipuju), ze pro nizsi vykony je mozno udelat jeste rozumne fungujici odrusovaci filtr na vstupu (na sitove strane) i pro dvouvodicove pripojeni, pro vyssi vykony (asi nad 60W) uz se pouziva trivodicove (L,N,PE).
Dalsi moznost je, ze se pro vyssi vykony povazuje za "slusne" pouzit trivodicovy privod (je to uvedeno v nejake norme?; dalsi vec je, ze nevim o dvojpolovem sitovem konektoru pro proud vetsi nez 2.5A)
Zatim vsechny napajece se kterymi jsem se setkal (a mel moznost to zmerit) pripojene trivodicove ze strany site mely minus vystupniho napeti spojeno s PE. S PE bylo zaroven spojeno i stineni celeho zdroje (kuli EMC).
Sveho casu mi to nedalo a zmeril jsem proud tekouci PE u trivodicoveho - teklo tam asi 0.2-0.3mA(vetsina na 50Hz). U dvovodicoveho jsem meril proud tekouci z vystupu zdroje pro bezne vyrobitelne situace (minus vystupu prez merak na PE,N nebo L) bylo tam 70-80mikroA.
Nektere firmy (Lenovo/IBM a pry i Dell) nabizi oba typy (pro mene zrave notebooky 60W dvouvodicovy a pro vice zrave 90W trivodicovy).
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana