Jak odstranit problém s pohybovým čidlem a krátkou životností žárovek?

<< < (2/6) > >>

Fuk Tomáš:
Citace: Pavel Plhal  17.02.2009, 20:42

Pravda je, že žárovka při zapnutí přejde do plného jasu téměř okamžitě. Za studena jí teče podstatně větší proud než při plném jasu, což by je mohlo při delším podžhavení přetěžovat proudově vlákno, které je navrženo na nižší trvalý proud.

Že by žárovka byla současně podžhavena i proudově přetížena, to je věru novátorská myšlenka  :D

Přidám ještě jeden nápad: jste si jisti, že zvýšená spotřeba žárovek není v oněch - zřejmě dosti veřejných - prostorech způsobena něčím jiným? Neudělal si z toho někdo laciný zdroj žárovek za pět prstů?

Tomáš Jarovec:
Spínání žárovek pohybovým čidlem provozuji už třetí rok a ještě jsem ani jednu žárovku neměnil. Za den se sepne cca 50x na půl minuty. Tam, kde se žárovky ovládají vypínačem je vyměňuji dvakrát do roka.

Domníval jsem se, jak budou žárovky častým rozsvěcením trpět, ale zjistil jsem, že mnohem více trpí dlouhým svícením. Takže pohybovému čidlu bych vinu nedával.

Také to není žádný objev: záleží na konstrukci svítidla - na chlazení žárovky. Tam, kde má žárovka kolem sebe dost místa vydrží déle. Někdy pomůže osadit o stupeň slabší žárovku.

Přepětí může být také důvodem. Ještě by mohlo pomoct spínat žárovky přes stmívač, ale to nemám vyzkoušené.

Zbyněk Hála:
Ten prouduvý náraz do studeného vlákna je při zapnutí opravdu značný - naměřil jsem nedávno špičku 5,6A u 100W žárovky (typ. 0,45A),  když jsem řešil mírně podobný problém. U prostého spínání žárovky vypínačem existuje jednoduché řešení - vřadit do série s vypínačem obvod omezující proud a zajišťující plynulý náběh žárovky z 0 do 100% během 3 sec (funguje to i na halogeny 12V as trafem). U čidla s triakem to bude asi složitější. Pokud by byly výstupy z čidel na patře svedeny do jednoho bodu a ten spínal přes stykač žárovky, tak tam jde vřadit obvod pro pomalý náběh. Větsinou ale lidé dávají ke každé žárovce jedno čidlo  a žárovky blikají jak o život, zejména když je nastavené krátké zpoždění u čidel.

Jan Půhoný:
Některá čidla (typicky ta s triakem - ale ne nutně všechna) mají již obvod "soft - start" integrován. Nebylo by řešení jít touto cestou?

ALCR:
Může to být tím, že čidlo ABB 3299A-A22180 B v minimálním nastavení času vypíná takřka okamžitě (5s) a při tomto nastavení velmi často dochází k opakovanému i mžikovému vypnutí/sepnutí (jak se člověk na chvilku zastaví, vystoupí ze zorného pole čidla a pod.) a to je zabiják světelných zdrojů, nastavte zpoždění vypnutí čidla alespoň 15-20s.
Narazily jsme na jeden případ kdy montážní firma nechala čas v továrním nastavení (5s) a to často odcházely světelné zdroje, nejhorší bylo, že to dobu někdo pořád stahoval na minimum než jsme jim vtloukli do hlavy, že alespoň těch 15s zpoždění tam být musí aby se zabránilo opakovanému nežádoucímu vypnutí/sepnutí.

Pokud to není časem zkuste tyto žárovky
http://www.osram.cz/osram_cz/PROFESIONLOV/Veobecn_osvtlovn/Halogenov_rovky/Pehled_vrobk/Sov_napt/HALOGEN_ENERGY_SAVER/HALOGEN_ENERGY_SAVER_Classic_A/index.html

Jinak čidel spínajících obyč. žárovky i těch od ABB máme namontováno dost a žádné problémy s častým praskáním žárovek jsme nezaznamenaly.

Dejte pak vědět čím to bylo.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana