Jak zapojit hlavní vypínač v rozvaděči v TN-S?

<< < (2/2)

IM:
To Plhal:
Neupsal jsem se. Zasahováním do rozvaděče mám na mysli např. přidávání jističů nebo předělání TN-C na TN-S, jak chce tazatel. Běžně lze provádět údržbu, např. výměnu optřebovaného jističe za stejnou proudovou hodnotu nebo stykače apod. S plombováním to nemá nic společného.
Rovněž nelze podomácku vyrábět rozvodnice z komponentů zakoupených v prodejní síti.
To, že to v praxi celkem nikdo nedodržuje je jiná věc.

Štěpán Valenta:
Otázku  vypínání nebo nevypínání N nemá jednoznačnou odpověď.
Obecně nemusí být střední vodič vypínán.
Ale existují instalace, kde nám to příslušná norma doporučuje nebo přímo nařizuje. jedná se např. prostopry s nebezpečím požáru, hořlavých prachů, prostry s nebezpečím výbuchu a podobně.

Proto ne náhodou se u rekonstrukcí, o kterou se zřejmě tazateli jedná,  vyžaduje projektová dokumentace. A projektant bývá osoba dostatečně způsobilá potřebu či nepotřebu vypínání středních vodičů řešit.

Navíc se jedná zřejmě i změnu ochrany před nebezpečným dotykem z ochrany nulováním na ochranu samočinným odpojením ... Ale to je již jiná otázka ....
                                                                 o:-)

Jaromír Urbanec:
já bych spíše řekl, že vypínání N je řešeno celkem striktně, ve všech obvodech je nutné vypínačem vypínat i N s vyjímkou obvodů do 25A určených k osvětlení

Miroš Jan:
TO : Urbanec

Můžete to upřesnit ? Ve všech obvodech to snad né   (norm)

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana