Jak mám dokončit rozpracovanou instalaci v garáži?
MichalBrabec:
Známý mě požádal jestli bych mu nemohl pomoct dokončit el.instalaci v garaži. Jedna se o novostavbu domu. Zbýva už dodělat jen garáž,ale jeho el. už ji dělá více než 8 měsiců. Dělal mu to nějaký elektrikář, ale on přišel jednou za 3-4 mesice. Ted se tam od září neobjevil. Kdyz jsem tam vesel tak jsem videl ze s kazde krabice kouka 3x 2.5 J (ZŽ.M.Č). Má tam 8 světel a 6 zasuvek a jeste pohon na vrata. Podle popisku na jističich jsem zistil, že by to všechno mělo být napojeno na 16 jistič.
Poradili by jste mi jaká všechna zapojeni mohl ten elektrikář použit když 4 světa měla byt zapináná jedním vypinačem a zbyvajíci 4 každý zvlášt?
Zasuvky bych rozdělil na 3 okruhy, ale problém je v tom, že už to má všechno omitnuto. Je nějaké elegantní řešení jak natahnout kabel na zasuvky? nebo znova vysekat a omitnout?
116,
Milan Karvánek:
Odpověď je snadná, nechť je instalace provedena podle projektové dokumentace.
A mě také napadá jedna otázka: Proč se zmíněný elektrikář již od září neobjevil? Kdyby to byla řádně přijatá a dle smlouvy realizovaná zakázka, jistě by pro něho bylo zajímavé jí také dokončit, aby jí dostal doplacenou, nebo je to všechno trošku jinak?
Jiří Schwarz:
Jistit světelný okruh jističem 16A je problém, běžné vypínače jsou dělané na 10A a jištění se dává podle nejslabšího prvku v rozvodu.
MichalBrabec:
Elektrikař nemá prej čas. Takže už majiteli domu docházi trpělivost.Dne s už jdu stím něco dělat takže omrknu i projekt jak by to mělo být podle ni.
Ja si myslim,že penize problem dělat nebudou. Je to solidni člověk. Večer napíšu jak to dopadlo.
František Šohajda:
Pokud peníze problém nebudou, tak si měl majitel najít elektrikáře u kterého nebude problém zase s prací!!! ;D ;D
Pokud se mu nechce tak asi nebude ten pravý......Můž e nastat situace když by elektrikář onemocněl a nemohl.....to jsme potom ale někde jinde a pomoc je na místě...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana